Microsoft понуди 10 милијарди долари за купување на Discord!

Microsoft може да ја надгради платформата Xbox Game Pass со купувањето на Discord.

Се тврди дека Microsoft понудил 10 милијарди долари за купување на Discord. Discord ги истражува своите опции поради интересот на повеќе страни кои сакаат да ја купат компанијата, пренесува Bloomberg.

Платформата е позната по својата бесплатна услуга што им овозможува на играчите да комуницираат преку слики, звук и текст. Discord, сè повеќе се користи за студиски групи, часови за танцување, клубови за книги и други виртуелни собири, особено од оние кои се заробени дома за време на епидемијата. Треба да се напомене дека платформата има повеќе од 100 милиони месечни активни корисници. Дури и настанот DEF CON 2020 се одржа на Discord.

Минатата година беше објавено дека Microsoft, обидувајќи се да ја купи апликацијата за социјални медиуми TikTok и преговара за купување на Pinterest, извршил набавки за средствата што ќе овозможат пристап до заедниците на корисници во развој. Наведено е дека може да биде сосема логично Microsoft да го направи Discord дел од услугата Xbox Game Pass. На овој начин, можно е да имате повеќе од 18 милиони претплати на платената услуга Nitro на Discord.

По купувањето на Microsoft на ZeniMax Media, сопственик на издавачот „The Elder Scrolls and Doom“, Bethesda Softworks, за 7,5 милијарди долари, напорот за стекнување на Discord може да се смета и како показател за неговата подготвеност да продолжи да инвестира во сегментот на видео игри.

Да видиме дали Microsoft ќе може да го вклучи и Discord во својата групација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments