Microsoft направи преносен центар за податоци во кутија.

Azure Space е исто така нова иницијатива за Microsoft.

Microsoft создаде преносен центар за податоци за да донесе cloud-компјутер во оддалечените средини. Модуларниот центар за податоци е во голема мерка сервери, дизајниран за места каде што е тешко да се обезбеди сигурна поврзаност со cloud. Microsoft соработува со сателитски оператори за поврзување, дозволувајќи го овој Azure Modular Datacenter (MDC) да се користи како мобилен команден центар, во хуманитарна помош, па дури и воени мисии.

„Низ целиот свет, има значителни потреби за компјутерски облаци и складирање во области со неповолни услови, каде што малата комуникација, нарушената достапност на мрежата и ограничениот пристап до специјализирана инфраструктура претходно ќе спречеа да се искористат предностите на облачните компјутери“, вели Bill Karagounis, менаџер на Microsoft. Azure Global Industry суверени решенија. „ЦРМ го решава ова со доведување на Azure во овие средини, обезбедувајќи пресметковни ресурси со размери во размер на датацентрала до каде што се потребни“.

Microsoft’s MDC е солиден и сместен во единица заштитена со радиофреквенција (RF), што значи дека треба да работи во климатски предизвици. Центарот за податоци ќе обезбеди можности за пресметување и складирање и ќе работи со архитектура Azure Stack Hub.

Еден од првите големи партнери за овој модуларен и пренослив центар за податоци е компанијата SpaceX на Elon Musk. Microsoft започнува иницијатива за Azure Space за соработка со повеќе деловни активности во вселенската индустрија за да се обиде да го поттикне Azure како клучен снабдувач на складирање, поврзување и облак компјутер. Преносливиот центар за податоци ќе се поврзе со широкопојасен опсег на сателитот Starlink на SpaceX, а Microsoft и SpaceX во иднина планираат да ги поврзат Starlink и Azure.

Овој нов MDC е последниот во напорите на Microsoft да ги направи центрите за податоци поподносливи. Производителот на софтвер потона цел центар за податоци на дното на шкотското море уште во 2018 година, со 864 сервери и 27,6 петабајти складирање на бродот. Тој центар за податоци неодамна повторно се појави на површина, а Microsoft откри дека неговиот подводен центар за податоци има само една осмина од стапката на неуспех на копнениот центар за податоци.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments