MIT развива дигитални влакна!

Првата светска ткаенина со дигитални влакна може да извлече резултати од физичка активност.

Истражувачите на МИТ го создадоа првото влакно со дигитални можности. Тој нуди можности за откривање, складирање, анализа и заклучување на активност на дигитални влакна. Професорот на МИТ, Јоел Финк, вели дека дигиталните влакна ги прошируваат можностите ткаенините да откриваат скриени обрасци во човечкото тело што потенцијално може да се користат за следење на физичките перформанси, медицински заклучоци и рано откривање на болести.

До пробивот на МИТ, електронските влакна беа аналогни и носеа електричен сигнал каде би можеле да се кодираат и обработуваат делови од информации во рамките на влакната. Новата студија се издвојува како прва реализација на ткаенина способна дигитално да ги чува и обработува податоците. Финк подвлекува дека новите влакна овозможуваат програмирање на ткаенини.

За да создадат полимерно влакно, истражувачите поставија стотици квадратни силиконски микро скали дигитални чипови во преформа и прецизно го контролираа протокот на полимер, создавајќи влакна што обезбедува континуирана електрична врска меѓу чиповите за десетици метри. Како резултат на влакно е тенка и флексибилна. Исто така е структуирано да се поминува низ игла за да се зашива врз ткаенините.

За дигиталното влакно се вели дека е издржливо и може да се измие најмалку 10 пати без да се влоши. Исто така е можно зачувување на податоци во влакната. Истражувачите можат да пишуваат, складираат и читаат информации во влакната, вклучувајќи 767 килобити филмски датотеки во полна боја и 0,48 мегабајти музички датотеки. Датотеките може да се чуваат и до 2 месеци без напојување. Новото влакно исто така има потенцијал за медицинска употреба и беше интегрирано во пазувите на кошулата за време на тестирањето, овозможувајќи да се соберат 270 минути податоци за температурата на површината на телото.

Влакната се контролира од мал надворешен уред. Затоа, следниот чекор ќе биде дизајнирање на нов чип како микроконтролер што може да се поврзе со самото влакно.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments