MSI Русија го намалува периодот на гаранција за графички картички!

MSI Русија го намали гарантниот период за некои графички картички од 36 месеци на само 6 месеци.

Со изненадувачка одлука, MSI Русија го намали гарантниот период на некои графички картички од 3 на 6 месеци. Компанијата, која вообичаено нуди 36-месечна гаранција, сега ќе поддржи само 6 месеци за картичките што ќе ги одреди. Се разбира, не е тешко да се погоди причината за ова: ископување на криптовалути.

Рударството за крипто валута не е директно посочено како причина за оваа одлука, но можеме безбедно да кажеме дека ова е потенцијален поттик за пад на гаранцијата, особено имајќи предвид дека првите 6 модели се јасно прилагодени за рударите за крипто валута како што е Radeon RX 580 рудар. Од друга страна, бидејќи моделите на Ампери се гејмерски картички за игри GeForce, малку е изненадувачки да се видат картичките на Ампер на списокот MSI. Исто така е важно да се напомене дека рударите за криптовалути го редизајнираат Ampere со GeForce RTX 3060 за рударски работи.

Рударството може сериозно да ги оштети графичките картички, бидејќи фармите за рударство работат 24/7. Графичките картички што се користат за рударство, исто така, многу веројатно ќе умрат предвреме. Како што знаете, тековниот проблем со графичката картичка е исто така предизвикан од рударството. Продавачите на видео картички исто така не се подготвени да ги заменат овие картички, а многу продавачи појаснуваат дека рударството на крипто-валута не е покриено со нивните гаранции.

Да подвлечеме дека оваа одлука не влијае на други земји, освен Русија. Сепак, засега не знаеме дали компанијата ќе направи сличен потег и во други земји.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments