Најдобри и најлоши материјали за маски

Најдобри и најлоши материјали за маски

Правилната употреба на маски е важна.

Маските N99 една од најдобрите опции за блокирање на вирусот бидејќи тие можат да го намалат просечниот ризик за 94-99% за изложеност од 20 минути и 30 секунди.

Изненадувачки  N95 хируршки маски од инфекција за 83% за изложеност од 30 секунди и 58% за 20-минутно изложување.

Марамите кои го намалија ризикот за 44% по 30 секунди и 24% по 20 минути а слични ефективните памучни маици се само малку подобри отколку воопшто да немаат маска.

Знаевме дека маските функционираат но сакавме да знаеме колку добро е да ги споредиме ефектите на различните материјали врз здравствените исходи.

Една голема компонента на ризикот е колку долго сте изложени.

Други услови кои влијаат на ризикот од инфекција се бројот на луѓето околу вас и нивната оддалеченост од нив.

Студијата исто така покажа дека колку повеќе време човекот поминува во средина каде што е присутен вирусот толку помалку станува ефективна маска.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments