Најголем пад на продажбата на возила е забележан во Хрватска,Шпанија и Португалија

ПРВАТА ПОЛОВИНА ОД ГОДИНАТА НА ПАЗАРОТ НА ВОЗИЛА ВО ЕУ

Интересно е што сите земји се на врвот на скалата на негативниот тренд на јужноевропските и медитеранските земји и сите значително се потпираат на туризмот. Очигледно, падот на туристичкиот сообраќај, исто така, предизвика пад на побарувачката за изнајмување возила, што претставува значителен удел во продажбата на нови возила во сите туристички земји. Така, во однос на другите земји од ЕУ, Хрватска забележа најголем година во година од шестмесечен пад (-54,4 проценти), Шпанија е на второто место на оваа скала (-50,9 проценти), додека Португалија е трета (-49,6 проценти). Пад од над 40 проценти е забележан и во други земји: Италија (-46,1%), Бугарија (-44,5%) и Грција (-44,2%).Интересно е што сите земји се на врвот на скалата на негативниот тренд на јужноевропските и медитеранските земји и сите значително се потпираат на туризмот. 

Гледајќи ги останатите земји членки на ЕУ, евидентирана е следната група на земји, која забележа пад помеѓу 30 и 40 проценти: Франција (-38,6 проценти), Австрија (-35,9 проценти), Полска (-35,4 проценти), Словачка (- 34,7 проценти), Германија, Ирска и Естонија (сите три земји со -34,5 проценти), Луксембург (-33,2 проценти), Словенија (-31,9 проценти), Латвија и Романија (-30,7 проценти) ), и конечно Белгија (-30,2 проценти).Осум земји-членки на ЕУ паднаа под 30 проценти: Холандија (-29,9%), Литванија (-28%), Данска (-27,7%), Чешка (-26 мраз), Кипар и Унгарија (и двете -25 , 3%), Шведска (-25,1%) и Финска (-21,4%).Вкупниот пад на сите земји-членки на ЕУ (ЕУ-27) е 38,1 процент.Три земји на ЕФТА бележат пад сличен на оној што е забележан во земјите-членки на ЕУ. Така, најголем пад кај овие земји е забележан во Исланд (-42,5 проценти), по што следат Швајцарија (-34,3 проценти) и Норвешка (-24,3 проценти).Во поранешна земја-членка, Велика Британија застана на -48,5% на бирото.

Бројките покажаа пад од 52,3 проценти во однос на истиот месец лани, со најголем пад забележан во април со загуба од 76,3 проценти.Во случај на одржување на сегашната епидемиолошка состојба и економската активност во ЕУ-27 треба да се претпостави дека евидентираната тенденција да се намалат годишните и месечните разлики ќе продолжи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments