Најголемата соларна централа во Кина досега.

Светскиот лидер во соларна енергија оваа недела поврза 2,2 GW централа со мрежата. Тоа е втор по големина во светот.

Кинескиот претседател Xi Jinping минатата недела ја посвети својата земја на неутралност на јаглерод до 2060 година. Оваа недела, Кина направи мал, но опиплив чекор во остварувањето на оваа цел, бидејќи најголемата соларна централа во земјата досега беше поврзана со мрежата во северозападната провинција Кингхај .

Соларниот парк има капацитет од 2,2 GW. Тоа го прави втор по големина во светот, заостанувајќи го индијанскиот соларен парк Бадла од 2,245 GW. Досега, најголемата соларна станица во Кина беше сончевиот парк Тенгер пустина, со капацитет од 1,54 GW. За споредба, најголемата соларна фарма на САД има капацитет од 579MW.

Електраната има и компонента за складирање, бидејќи вклучува постројка за складирање на енергија од 202,86 MWh. Изградбата на проектот заврши во септември по само четири месеци.

Соларната централа, соработка помеѓу кинеската компанија за обновлива технологија „Сунгроу“ и државната компанија „Хуанге хидроенергија развој“, е дел од планот на Комунистичката партија да создаде „супермрежа“ што ќе пренесува ветерна, сончева и хидроенергија од запад на далеку погусто источно.

Кина е и средство и обврска во борбата на светот против климатските промени. Земјата е светски лидер за соларна, ветерна и хидрогенерирана енергија. Сепак, останува огромно зависен од јаглен. Само во 2020 година, енергетската индустрија на земјата предложи 40 GW во нови погони за јаглен, според Глобал енерџи монитор, приближно еквивалентно на производството на јаглен во Јужна Африка.

На 24 септември, претседателот Jinping пред комитетот на Обединетите нации рече дека Кина ќе достигне неутралност на јаглерод – што значи дека нема да произведува повеќе јаглерод диоксид отколку што е заробен – до 2060 година. Кина претходно се обврза на врв на емисии до 2030 година, но не постави цел за неутралност.

Според Парискиот договор, кој се обидува да ја укине глобалната температура на 1,5 степени над нивото од 1880, повеќето земји имаат за цел да достигнат неутралност до 2050 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments