Најновата апликација за паметни часовници на Google ги прескокна часовниците на Apple.

Wear OS останува во неизвесност.

YouTube Music започна вчера на Apple Watch, пристигнувајќи пред официјалната Wear OS верзија и само дополнително ги илустрира тековните проблеми на Google со својата конкурентна платформа за носење. Апликацијата – достапна за претплатниците на YouTube Music Premium и YouTube Premium – ги отсликува сите исти функции со кои започна на iOS, но сега е во компактна форма watchOS. Корисниците можат да проследуваат, контролираат репродукција, па дури и да фрлаат музика од нивниот зглоб, што е комплетно со убава компликација за часовниците на Apple Watch.

Слетувањето на Apple Watch прво ја покажува посветеноста на Google за растечката публика на YouTube Music. „Apple“ сè уште контролира половина од пазарот на паметни часовници, па затоа прикажувањето на крајот е во прилог на „Google“. Но, прескокнувањето на Wear OS при лансирање, подвлекува колку е храбра платформата на Google од самиот почеток. Мала основа за инсталирање и бавен развој на процесори од партнерот Qualcomm доведе до тоа Wear OS да заостанува зад конкурентите Apple и Samsung со години.

Објавувањето на поновите чипови на Qualcomm, Snapdragon Wear 4100 и 4100 Plus, има за цел да ги реши проблемите со брзината што им штетат на минатите уреди со Wear OS. Спарено со ажурирање на Wear OS оваа есен, кое се фокусира на рационализирани елементи на интерфејсот, се надеваме дека партнерите на Google можат да развијат уреди подобро прилагодени за конкуренција на доминацијата на пазарот на Apple.

Google, исто така, наводно, се обидувал подолго време да го симне сопствениот внатрешен хардвер за паметни часовници, по неуспешниот обид уште во 2016 година.

Тука може да се појави Fitbit, кој Google го купи минатата година. Тимот на Fitbit прави одличен додаток на Google, но стекнувањето на здравствените податоци на поранешниот е друга работа. Пречките на патот кон затворање на договорот од ЕУ и долгорочната перспектива за интеграција на хардверските тимови на двете компании значи ослободување на вистински „Pixel Smartwatch“ ќе трае повеќе време. Google не се откажа од Wear OS, но патот што претстои е нејасен – и платформата не расте доволно брзо за да може да биде од поголема корист за YouTube Music отколку Apple Watch.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments