Најновиот iOS 14 на Apple веќе се врти на скоро половина од уредите.

Покрај тоа, корисниците на постари модели, исто така, одлучија да направат премин кон понов оперативен систем, за да ги искористат сите свои придобивки.

Оперативниот систем iOS на Apple секогаш бил исклучително популарен кај корисниците, што било потврдено со верзијата 14, која за само пет недели од неговото претставување стана скоро „најинсталирана“ во моментот. Секако, кога ќе погледнеме во iPhone и iPad.

Бидејќи, според мониторингот на Микспанел, за време на пишувањето, iOS 14 е поставен на 46,07 проценти од уредите ширум светот, додека iOS 13 е на 46,57 проценти. Секако, забрзувањето на овие инсталации дојде по претставувањето на новите модели на iPhone во средината на минатиот месец, кога започнаа нарачките и испораките на овие многу очекувани паметни телефони.

Значи, за неколку дена, iOS 14 ќе биде најприсутен на пазарот. Поконкретно, кога сите испораки на најмоќните нови модели на iPhone ќе бидат извршени на 6 ноември, оперативниот систем ќе остави многу претходници зад себе.

Но, она со што Apple секако не е задоволен е фактот дека во моментот има повеќе од седум проценти уреди со iOS верзии постари од iOS 13. Такво нешто не е во интерес на компанијата, но не може да ги присили корисниците да се надоградуваат. Многу од нив имаат причини за ова, а примарно се кријат во фактот дека нивните постари уреди немаат доволно простор за нови верзии на iOS.

Исто така, треба да знаете дека iOS 14 не беше прифатен толку брзо како iOS 13, кој достигна 50 проценти од инсталациите на 16 октомври минатата година. Ова секако е изненадување затоа што со новата верзија на оперативниот систем Apple воведе комплетно нов дизајн на почетниот екран, поддршка за графички контроли на почетниот екран, Библиотека на апликации, компактен кориснички интерфејс (UI) со помали телефонски повици, апликација за превод, ажурирања за Maps, Siri, HomeKit, здравство, пораки …

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments