Најновиот проект X на Alphabet е кабриолет за растенија што душкаат.

Новиот проект наречен Минерал е справување со одржливото производство на храна.

Лабораторијата Alphabet’s X, поранешната Гугл дивизија што ја започна единицата за самовозење автомобили Waymo и други амбициозни проекти, ги тргна своите најнови „месечини“: компјутерски земјоделски проект што компанијата го нарекува Mineral.

Проектот е фокусиран на одржливо производство и производство на храна во големи размери, со фокус на „развој и тестирање на низа софтверски и хардверски прототипови засновани на напредок во вештачката интелигенција, симулација, сензори, роботика и друго“, според предводникот на проектот Елиот Грант.

Објава на блогот во која се прегледува визијата на проектот се вели дека Минерал, кој сега има официјално име, но беше официјално објавен уште во 2019 година, ќе се обиде да ја насочи технологијата кон решавање на прашања околу одржливоста Овие вклучуваат хранење на растечката популација на Земјата и поефикасно производство на земјоделски култури со разбирање на циклусите на раст и временските обрасци. Проектот исто така ќе се надева дека ќе управува со животот на земјата и растенијата бидејќи ефектите од климатските промени ги комплицираат екосистемите.

„За да се нахрани растечката популација на планетата, глобалното земјоделство ќе треба да произведува повеќе храна во следните 50 години отколку во претходните 10.000 – во време кога климатските промени ги прават нашите посеви помалку продуктивни“, се вели во новата веб-страница на минерали.

„Исто како што микроскопот доведе до трансформација во начинот на откривање и управување со болести, се надеваме дека подобри алатки ќе и овозможат на земјоделската индустрија да трансформира како се одгледува храната“, објаснува Грант. „Во текот на последните неколку години, мојот тим и јас развивавме алатки за она што го нарекуваме компјутерско земјоделство, во кое земјоделците, одгледувачите, агрономите и научниците ќе се потпрат на нови видови хардвер, софтвер и сензори за да соберат и анализираат информации за комплексноста на растителниот свет “.

Една од првите од овие алатки е новиот прототип налик на ровер на четири тркала, што тимот на Минерали го нарекува кабриолет за растенија, проучување на култури, почва и други фактори на животната средина користејќи мешавина од камери, сензори и друга опрема на бродот. Тимот потоа ги користи собраните податоци и ги комбинира со сателитски снимки и податоци за времето за да создаде предвидливи модели за тоа како ќе растат растенијата користејќи машинско учење и други техники за обука на АИ. Тимот за минерали вели дека веќе ги користи прототипите за проучување на соја во Илиноис и јагоди во Калифорнија.

„Во текот на изминатите неколку години, растителната кабриолет се вртеше низ полињата со јагоди во Калифорнија и полињата со соја во Илиноис, собирајќи висококвалитетни слики за секое растение и броејќи ги и класифицирајќи ги сите бобинки и секое зрно. До денес, тимот анализираше низа култури како дињи, бобинки, зелена салата, маслодајни семиња, овес и јачмен – од никнување до берба “, пишува на веб-страницата на Минерал.

Грант вели дека тимот за минерали ќе соработува со одгледувачи и одгледувачи на растенија, земјоделци и други земјоделски експерти за да се изнајдат решенија што се практични и имаат реални придобивки. Но, проектот има високомислена амбиција. И, учинокот на Alphabet во тој оддел е силен. Waymo сега е водечка компанија во просторот за управување со автомобили што само уште повеќе ја отвори својата флота на возила без возач што функционираат пред жителите на Феникс. Поделбата за поврзување Loon, која користи пловечки балони за да овозможи пристап до Интернет, исто така соработуваше со телекомите ширум светот.

„Што ако секое растение може да се следи и да се даде точно потребната исхрана? Што ако можеме да ги заплеткаме генетските и еколошките двигатели на родот? Грант пишува за далечните цели на Минерал. „Што ако можеме да ги измериме суптилните начини на кои растението реагира на својата околина? Што ако можеме да одговараме на сорта на земјоделски култури со парцела за оптимална одржливост? Знаевме дека не можеме да го поставиме и одговориме на секое прашање – и благодарение на нашите партнери, не ни беше потребно. Одгледувачи и одгледувачи ширум светот работеа со нас за да спроведат експерименти за да најдат нови начини да го разберат растителниот свет “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments