НАЈНОВО ОТКРИТИЕ! НАСА доби кислород што може да се дише од воздухот на Марс!

НАСА постигна уште еден значаен успех со добивање дише кислород од атмосферата на Марс.

НАСА продолжува да отвора нови терени во својата најнова мисија на Марс. НАСА сега го претвори јаглерод диоксидот во Марсовата атмосфера во чист и дише кислород. Невидената екстракција на кислород од тенкиот воздух на Црвената планета беше реализирана со експериментален уред на научен истражувач со шест тркала по име „Упорност“.

НАСА споделува дека при првото активирање, возилото со големина на тостер MOXIE, скратено од експериментот за извор на кислород во Марс, произвело околу 5 грама кислород, што е еквивалентно на околу 10 минути дишење за астронаутот. Во оваа смисла беше постигната првата експериментална екстракција на природни ресурси од околината на друга планета за директна употреба од страна на луѓето. Во меѓувреме, се подвлекува дека MOXIE не е првиот уред кој произведува кислород во друг свет, туку е првата технологија од ваков вид за да им помогне на идните мисии да живеат на територијата на друга планета.

Уредот работи преку електролиза, која користи прекумерна топлина за да ги раздели атомите на кислород од молекулите на јаглерод диоксид кои сочинуваат околу 95 проценти од атмосферата на Марс. Останатите 5 проценти од Марсовата атмосфера, што е само околу 1 процент од густината на Земјата, главно се состои од молекуларен азот и аргон. Со други зборови, кислородот се наоѓа во количини на траги на Марс.

НАСА вели дека MOXIE е дизајниран да произведува 10 грама на час како доказ за концептот, а научниците планираат да управуваат со машината уште најмалку 9 пати под различни услови и брзини во следните 2 години.

Треба да се напомене дека првата студија за конверзија на кислород беше спроведена еден ден откако НАСА полета со хеликоптер на друга планета.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments