NASA и SPACEX ќе работат заедно за да се избегнат сателитски судири!

НАСА и SpaceX склучија договор за заедничко споделување податоци за да спречат сателитски судири.

SpaceX моментално има повеќе од 1000 Starlink сателити во орбитата. Сепак, овој број опфаќа само мал дел од сите сателити што компанијата планира да ги распореди. Иако компанијата првично побара дозвола од FCC да лансира 12.000 сателити, бројот на овие сателити се очекува да биде 42.000 во наредните години. Големиот број сателити што треба да бидат лансирани во орбитата, донесе со себе друг проблем. НАСА и SpaceX потпишаа заеднички договор со кој се разгледува оваа можност, бидејќи сателитите во орбитата може да се судрат со други летала, и дека толку голем број може да ја зголеми веројатноста за можни несреќи.

Според информациите на страницата TechCrunch, НАСА веќе ги утврдила можните ризици на возилото или сателитот што ќе се одвиваат во орбитата, користејќи стандарден процес на проценка пред да започне во орбитата. Агенцијата ќе ги сподели овие податоци со SpaceX со новиот договор.

НАСА се согласи да го извести SpaceX однапред за своите мисии и да не преместува предмети што им припаѓаат во случај на потенцијален судир. Покрај тоа, НАСА се потпира на сателитите Starlink на SpaceX во случај на несреќа што ќе се случи и покрај сите преземени мерки на претпазливост. Сателитите Starlink имаат можност сами да ја менуваат својата локација во можни сценарија за несреќи во нивниот софтвер. SpaceX исто така ќе и ги претстави овие информации на НАСА со овој договор. Така, имајќи ги предвид сите услови, ќе се обиде да се минимизира можноста за несреќа во орбитата.

Конечно, треба да се напомене дека SpaceX ќе продолжи да ги лансира сателитите Starlink во орбитата во рамките на знаењето на НАСА во наредните денови.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments