Натпревари со летачки автомобили нè очекуваат во 2021

Електричните мотори не се единствената значајна промена

Електричните мотори не се единствената значајна промена во современите автомобили, бидејќи многу компании експериментираат со летачки автомобили.

Airspeedeer е компанија која сака значително да ги забрза овие процеси и да стане организатор на првите светски трки со летање автомобили.

За да ја постигнат својата амбициозна идеја во реалноста, тие ќе соработуваат со специјалисти од Acronis. Заедничкиот проект предвидува единствена трка да биде лансирана пред крајот на 2021 година.

За време на трката, летачките автомобили со име Speeders ќе се натпреваруваат на воздушна лента. Машините ќе можат да летаат со брзина од 130 км / ч. и ќе биде опремен со LiDAR сензори.

Технологијата Machine Vision ќе придонесе за прецизна навигација и безбедно движење на летачките автомобили. Секој автомобил ќе има простор само за пилотот, а во изборот ќе бидат вклучени лица кои учествувале на разни трки со мотоцикли и автомобили.

Ова е потребно затоа што тие ќе мораат да возат „најбрз електричен квадкоптер“ создаден досега во дуели со неверојатна динамика и блискост меѓу пилотите.

Веќе се спроведени јавни тестови со прототип на летечки автомобил со име МК4.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments