Некои работници во Shipt известуваат дека гледаат помала плата според новиот модел базиран на напор.

Група купувачи на Shipt викендов се обидуваат да организираат бојкот на платформата.

Новиот извештај за опсегот на луѓе открива дека алгоритмот за платформа за испорака на купувања Shipt доведе до намалена плата за 40 проценти од нејзините работници.

Првиот извештај од Gizmodo, извештајот од Coworker.org, про-трудова непрофитна организација што им помага на работниците да се организираат, собра слики од повеќе од 200 работници на Shipt- кои компанијата ги нарекува купувачи – во 140 различни области во метро во САД. Снимките на екранот покажаа дека повеќе од 40 проценти од работниците забележале намалување на платата по примената на моделот на плата „V2“ на Shipt. Таканаречениот модел на плата „базиран на напор“ го замени претходниот модел на рамен надоместок на Shipt.

Тимот на Coworker.org работеше со докторантот Dan Calacc на Институтот за технологија во Massachusetts за да ги анализира информациите што ги собра и откри дека работниците кои пријавиле пониски плати заработувале за 11% помалку отколку што биле во претходната структура на плати.

Шипт започна со тестирање на новиот модел на плати минатата година и најави во јули дека ќе го воведе на повеќе пазари. Компанијата во тоа време рече дека моделот V2 „подобро дава сметка за напорот што треба да се направи за купување и испорака на нарачки. Едноставно кажано, ние сакаме платата да ги одразува напорите што купувачите ги вложуваат во секоја нарачка, а не паричната вредност на артиклите во нарачката “.

Значи, ако има две нарачки наShipt во вкупен износ од 100 УСД, а едната нарачка има 35 артикали, а другата има само три, на Шипт за првата нарачка ќе му се исплати повеќе. Новиот систем исто така ги зема предвид факторите како времето на погон, локацијата и врвните часови за купување, велат од компанијата.

Клиентите на шипт плаќаат месечна претплата за да се претплаќаат на услугата за шопинг, која Target ја купи во 2017 година. Во вториот квартал на 2020 година, услугите за истиот ден на Target, во кои спаѓа и Shipt, пораснаа за 273 проценти, придонесувајќи за зголемување на профитот за 80 проценти повеќе од година за малопродажба.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments