Нетфликс обвинет од гранското жири во Тексас заради „безобразни прикази“ во Цетс.

Еден адвокат за одбрана во Тексас го нарече обвинението „смешно“.

Нетфликс е обвинет во Тексас под обвинение дека филмот „Цетс“ содржи безобразни прикази на деца. Обвинението уследи по контроверзните реакции на конзервативните групи во врска со одредени сцени во филмот каде млади девојки танцуваат провокативно.

Големото жири во округот Тајлер, Тексас, го товари Нетфликс за „Промоција на разоткриен визуелен материјал што прикажува дете“, кривично дело во Тексас, кое беше воведено во државниот закон во 2018 година, објави Ројтерс. Обвинението тврди дека Кутс, филм за група млади девојки кои формираат танчерска група, „ја прикажува развратната изложба на гениталиите или срамната област на облечено или делумно облечено дете кое било помладо од 18 години во тоа време беше создаден визуелен материјал “, според поднесувањето на обвинението.

Во поднесувањето, исто така, се наведува дека наведената содржина „апелира на внимателниот интерес за секс и нема сериозна, литературна, уметничка, политичка или научна вредност“. (Филмот беше прикажан на филмскиот фестивал во Санденс, каде ја освои режисерката и писателка Мажмуна Дукуре, глобалната награда за филмско творештво на Санденс во 2017 година.) На Нетфликс беше доставена покана на 1-ви октомври, со индивидуално именувани ко-извршни директори Рид Хастингс и Тед Сарандос Компанијата го отфрла оправдувањето за обвиненијата; портпарол на Нетфликс за „Верџ“ вели дека „cuties е социјален коментар против сексуализацијата на малите деца“.

Обвинението е едно од „најглупавите и најапсурдните“ во државата, рече бранителот со седиште во Тексас Пол Сапуто. Законот во Тексас конкретно забележува дека содржината не може да поседува никаква „сериозна литературна, уметничка, политичка или научна вредност“. Фактот дека Дакуре заработи главна награда од еден од најреномираните филмски фестивали во светот и постигна критички признанија од некои од најценетите критичари, докажува дека Цатс содржи сериозна уметничка вредност, според Сапуто.
„Апсурдно е – обвинителот верува дека знае повеќе за уметноста отколку жирито на Санденс“, рече Сапуто.

Кутис беше вовлечен во полемиката на полемиките кога дебитираше на Нетфликс пред неколку недели. Францускиот филм ја критикува сексуализацијата на девојчињата во општеството и следи 11-годишно девојче Сенегалец кое се бунтува против нејзините строги родители со тоа што ќе се приклучи на танчерска група. Кутс користи сцени дизајнирани да го направат гледачот да се чувствува непријатно, бидејќи Дакуре истражува губење на детската невиност. Филмските критичари ги пофалија Дукуре и Кутс за неговото прифаќање на детството, но истакнати конзервативни личности, теоретичари на заговор QAnon и родителски групи ги користеа социјалните мрежи за да го направат трендот # ОткажиNetflix додека го обвинуваа филмот како безобразен.

Обвинението доведува до некои апсурдни последици, рече Сапуто. Ако аргументот е дека Нетфликс промовира материјал што покажува безобразно однесување, тогаш може да се расправа и за тоа дека претплатниците кои плаќаат на Нетфликс поседуваат содржина што содржи прикази на деца кои вршат безобразно однесување. Дали државата Тексас ги обвинува сите претплатници на Нетфликс?

„Целото ова сценарио е смешно“, рече Сапуто.

Бидејќи забраната за развратни материјали за деца се однесува на сите на возраст под 18 години, Сапуто тврди дека според дефиницијата на законот, тинејџерите кои танцуваат на Инстаграм и ТикТок може да се сметаат за промовирање на безобразни прикази на деца. Бидејќи законот е воведен во 2018 година, тој никогаш немал клиент или слушнал како клиент е покренат под обвинение затоа што „Мислам дека нема некој обвинител што сака да ја преземе расправијата“.

Ситуацијата на Нетфликс е друга приказна, додаде тој. Сапуто верува дека ако обвинителите продолжат со тоа, канцеларијата на окружниот правобранител веројатно веќе ја поддржува аргументот.

„Нетфликс ќе мора да ангажира криминален бранител и да најде некои критичари кои можат да потврдат дека филмот е уметност“, рече Сапуто. „Нема да биде тешко“

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments