New York за 45 дена треба да им исплати бенефиции на возачите Uber и Lyft

New York за 45 дена треба да им исплати бенефиции на возачите Uber и Lyft

Во  почетокот на оваа недела судијата пресуди дека државата мора да го повлече и да им ги исплати бенефициите за невработеност на возачите на Убер и Лафт.Случајот  поднесен во мај тврдеше дека државата Њујорк одложувала за плаќање за невработеност на возачите и земала бенефиции за да ги процесира побарувањата.

Процесот трае до неколку недели Uber и Lyft додавале на заостанатите бенефиции за вработување со задржување на корисни податоци за заработка на возачот.Според извештајот имало околу 294 случаи кога Убер беше идентификуван како работодавец,а компанијата поднесе жалба од 227 од нив.

Како дел од пресудата, на државните органи им се дадени 45 дена да го решат заостанатиот дел од побарувањата за бенефиции и ќе обучуваат специјален тим за идентитет и процесирање на барањата.Вреди да се напомене дека ова беше само прелиминарна забрана.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments