ВНИМАВАЈТЕ ШТО ЗБОРИТЕ ПРЕД УСИСИВАЧОТ! Никогаш не знаете кој ве прислушува!

Кога се појавија паметни правосмукалки на пазарот, тие беа револуционерни. На многумина веднаш им се допадна идејата некој да работи домашни работи за вас. Сепак, на почетокот не беа премногу паметни, ниту беа ефикасни.

Денес ситуацијата е сосема поинаква. Повеќето модели се поврзуваат на Интернет, можете да управувате со нив користејќи ја апликацијата од вашиот телефон, тие ги скенираат просториите и знаат точно што, каде и кога да чистат, пренесува Zimo.

Сепак, целата оваа дополнителна технологија ги прави поранливи на сајбер напади. Истражувањето на Универзитетот во Мериленд покажа дека роботските правосмукалки се проблематични. Истражувачите таму собрале податоци од ласерскиот систем за навигација на правосмукалката (тоа е системот што им кажува каде се наоѓаат во просторијата и ги спречува да налетаат на нештата).

Тие ги анализирале податоците и успеале, со помош на неколку различни техники, да добијат снимка од разговор и ТВ-програма што се одвивала во просторијата каде што работела правосмукалката.

Ова истражување покажа дека секој уред што користи Lidar (навигациска технологија што користи ласер за мерење на различни растојанија околу уредот) може да биде хакиран и да се користи за собирање аудио записи, дури и ако нема микрофон во него.

Во превод, вашата роботска правосмукалка може да ве прислушкува без да бидете дури и свесни за тоа. Имено, повеќето од овие паметни правосмукалки ги чуваат мапите на кои се движат во „облакот“, што ги прави ранливи на сајбер напади, а со тоа и вашата безбедност е загрозена.

Исто така, поради фактот што луѓето работат претежно од дома поради целата ситуација, овие правосмукалки можат да станат многу ефикасна алатка, како за индустриска шпионажа, така и за кражба на чувствителни приватни податоци, како што се банкарски податоци.

За секој случај, најдобро би било да имате доверливи разговори во простории каде што нема паметни правосмукалки..

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments