Новата камера Z9 на Nikon ќе биде објавена оваа година!

Новата камера ветува најдобра фотографија и видео перформанси во историјата на Nikon.

Nikon го објави развојот на Z9 без огледала, „со најдобра фотографија и видео перформанси во историјата на Nikon“. Новиот модел ќе биде лансиран во 2021 година со 8K видео и други напредни карактеристики. Компанијата вели дека Z9 најверојатно ќе има нареден CMOS сензор во формат FX во опсег од 40 до 50 мегапиксели. Камерата ќе има и нов мотор за обработка на слики за да остане пред своите конкуренти во однос на брзината на блендата и перформансите за автоматско фокусирање / следење на очите.

На сликата објавена од Nikon, зачудувачки е што дизајнот е многу сличен на моделот D6. Компанијата исто така објави дека покрај видео-функцијата 8K, Z9 ќе понуди и други видео-карактеристики кои одговараат на различни потреби и работни текови. Ова веројатно значи дека можеме да очекуваме широк спектар на резолуции од 4K и стапки на рамки, како и 10-битно и RAW снимање видео.

Имаше обвинувања дека компанијата се интересирала и работи на нова предводна камера веќе некое време. Овие тврдења сега се докажаа како точни во официјално откриените информации. Според критичарите, најголемиот проблем на Nikon беше тоа што заостана во однос на технологијата со Canon и Sony со своите камери во целосна рамка. Компанијата има за цел да го реши овој проблем и да го донесе Z9 на исто ниво со моделите на Canon и Sony.

Конечно, треба да се напомене дека Nikon сè уште не објави цена за новиот Z9, но исто така ќе сподели официјални информации за ова прашање во наредните месеци.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments