Nokia и Ericsson го предводат проектот Hexa-X на Европската унија за развој на 6G мрежа.

Иако во моментов сме во периодот на комерцијално ослободување на првите 5G мрежи, компаниите во мрежниот сегмент веќе започнаа да инвестираат во истражување на технологија за следната генерација на мрежата – 6G.

Катализатор за развој овојпат е ЕУ и проектот Hexa-X 6G, кој има за цел да ги дефинира областите за апликација и истражување на мобилната мрежа од следната генерација и да постави некои првични стандарди. Финската Nokia е лидер на тимот, додека Шведскиот Ericsson е технички менаџер на проектот.

Покрај гореспоменатите Nokia и Ericsson, во проектот се вклучени фински универзитети во градовите Intel, Siemens, операторот Orange, Telefonica, и други, како што се гледа на горната слика.

Повеќе детали за проектот може да се најдат на официјалната веб-страница, а времетраењето се проценува на две и пол години. Не можев да најдам буџет, но парите инвестирани во истражување и развој се главно добро инвестирани пари.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments