Nokia ќе гради 4G мрежа … на Месечината.

Nasa ја поддржува Nokia за 4G на месечината.

Nasa побара поддршка од Nokia за изградба на првата мобилна мрежа на Месечината, надевајќи се дека достапноста на 4G ќе ги поддржи идните мисии и ќе помогне да се воспостави одржливо присуство на Месечината.

Програмата „Artemis“ на американската вселенска агенција се надева дека ќе го постигне ова до крајот на деценијата, отворајќи го патот за развој на комерцијални вселенски услуги и експедиција на Марс. Создавањето комуникациска мрежа што може да поддржува разни апликации се смета за интегрално во оваа визија.

Nokia вели дека комерцијалната технологија LTE се докажала како робустен способен стандард за комуникација во текот на изминатата деценија и е идеално прилагодена за поддршка на преносот на глас, видео и податоци што ги бара NASA.

4G на Месечината.

Поточно, планираната мрежа ќе поддржува разни вонземски апликации, вклучително и командни и контролни функции, далечинскиот управувач на лунарните ровери, навигација во реално време и пренос на видео со висока дефиниција.

Иако се заснова на новини LTE надвор од полицата, комплетот е дизајниран да биде што е можно покомпактен и ефикасен и да го издржува патувањето од Земјата, слетувањето на Месечината и тешките услови на вселената. Опремата, вклучително и базната станица, ќе биде интегрирана во лунарот и ќе се конфигурира само по распоредувањето.

Nokia ќе ја интегрира потребната опрема за вмрежување, вклучително и основната станица LTE, во лунарскиот лунд и мрежата ќе се само-конфигурира при распоредувањето.

Иако е заснован на технологијата надвор од полиците, комплетот е специјално дизајниран за да го преживее патувањето во вселената, слетувањето и тешките услови на Месечината. Исто така, технологиите се дизајнирани да бидат што покомпактни и ефикасни.

Има простор за 5G апликации на крајот да бидат овозможени од мрежата и Nokia се надева дека таков висок профил и иновативна употреба ќе им помогнат на нејзините напори да обезбедат поголем удел на жестоко конкурентскиот пазар на опрема за телекомуникации.

„Искористувајќи ја нашата богата и успешна историја во вселенските технологии, од пионерска сателитска комуникација до откривање на космичкото зрачење во микробранова печка произведено од Биг Бенг, сега ја градиме првата мобилна комуникациска мрежа на Месечината“, рече Маркус Велдон, Nokia CTO.

„Сигурни, еластични и комуникациски мрежи со висок капацитет ќе бидат клучни за поддршка на одржливо присуство на човекот на Месечината. Со градење на првото решение за безжична мрежа со високи перформанси на Месечината, NOKIA BEL LABS повторно го поставува знамето за пионерска иновација над конвенционалните граници “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments