Nokia посочува дека 5G е 90% поефикасен од 4G.

Една нова студија, спроведена од Nokia и Telefonica, откри дека 5G мрежите се до 90% поефикасни од 4G мрежите.

Наодите се резултат на тримесечна студија за испитување на потрошувачката на мрежата за радио пристап (RAN) во мрежата на Телефоника.

Двете компании истакнаа дека, иако 5G мрежите драматично ќе го зголемат протокот, тоа нема да доведе до зголемување на потрошувачката на енергија со иста брзина, што покажува посветеност на овие компании за климатските промени.

И покрај позитивните резултати, Nokia признава дека 5G мрежите сепак бараат дополнителни активности за да станат поефикасни во енергијата и да ги намалат емисиите на СО2. Се вели дека постојните функции за заштеда на енергија на радио-базните станици и на нивоата на мрежата, како што се функциите за заштеда на енергија 5G, апликациите со мали ќелии и новите 5G архитектури и протоколи, можат „значително да ја подобрат“ енергетската ефикасност на безжичните мрежи кога се комбинираат.

Студијата користеше решенија од портфолиото на AirScale на Nokia, вклучително AirScale Base Stations и AirScale Massive MIMO Active Antenna решенија.

Двете компании велат дека се посветени на ограничување на глобалното затоплување на 1,5 ° C. Nokia конкретно рече дека ќе ги намали емисиите од своите деловни активности за 41% до 2030 година и им помогна на клиентите да ги надградат своите базни станици за да користат 46 помалку енергија.

Минатата година, компанијата посочи дека доставила производи со нулта емисија на повеќе од 150 потрошувачи ширум светот, и ова треба да помогне во намалување на емисиите на СО2 што инаку би се случиле.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments