Откриен е нов модел на RX 6900 XT со водено ладење!

Течно ладениот Sapphire Radeon RX 6900 XT LC е многу сличен на RX 6900 XTX кој сè уште не е објавен.

Radeon RX 6900 XT со течно ладење на AMD се чини дека се пробива на пазарот на мало. Според информациите добиени од VideoCardz, Sapphire Radeon RX 6900 XT LC е наведен на Кабум, бразилска веб-страница за купување. Дизајнот на графичката картичка понудена на продажба е многу сличен на RX 6900 XTX, чии дизајни протекуваа во минатото, но сè уште не беа објавени. Затоа, гласините што се појавија се дека Radeon RX 6900 XT LC може да биде еквивалент на Radeon RX 6900 XTX.

AMD ќе ја користи Navi 21 XTXH умре на графичката картичка Radeon RX 6900 XT LC. Така, новата графичка картичка ќе доаѓа со вкупно 5.120 струјни процесори (SP) и 80 единици за обработка (CU). Покрај 5.120 SP, на графичката картичка има и 80 забрзувачи на зраци за оптоварување на трагање на зраци. Новата графичка картичка доаѓа со брзина на игри од 2.250 MHz и турбо брзина до 2.435 MHz. Овие вредности значат дека течно ладениот Radeon RX 6900 XT нуди 11,7 проценти поголема брзина на игри и 8,2 проценти поголема турбо брзина од обичната верзија.

Покрај зголемувањето на брзините, кога се испитува табелата за технички спецификации во Кабум, забележливо е и зголемување на брзината на меморијата на Radeon RX 6900 XT LC. Изгледа дека течно ладената верзија има мемориски чипови 18 Gbps GDDR6, за разлика од мемориските чипови 16 Gbps во Radeon RX 6900 XT. Имајќи предвид дека Самсунг произведува мемориски чипови од 18 Gbps GDDR6, можеме да кажеме дека тоа е можно. Ако овој развој е точен, можеме да наведеме дека максималниот опсег на теоретска меморија на Radeon RX 6900 XT LC е зголемен на 576 Gbps. Ова открива зголемување од 12,5% во споредба со нормалната верзија.

Sapphire Radeon RX 6900 XT LC наведен на Kabum го дели истиот дизајн како Radeon RX 6900 XT LC, што неодамна го сретнавме во компјутерски игри во Кина. Иако наведената графичка картичка припаѓа на Sapphire, на картичката нема лого Sapphire. Можеме да кажеме и дека нема знаци на маркетинг од трета страна. Кога ќе погледнеме во дизајнот на графичката картичка, првото нешто што го привлекува вниманието се алуминиумските плочи од двете страни на картичката. Сепак, можно е да се каже дека основниот дизајн на картичката е ист како референтната верзија Radeon RX 6900 XT. Во овој момент, можеме да наведеме дека единствената разлика помеѓу картичките е течниот ладилник AIO 120 mm испорачан со производот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments