Нова изјава на носителите на ковчег

Нова изјава на носителите на ковчег

Една од разликите помеѓу земјите, поточно културите, е погребните традиции. Додека погребите обично се тажни збогум, танцувајќи со ковчегот во културата Гана ги воодушевува оние што го гледаат на прво место.


Ако сте активен корисник на социјални медиуми, веројатно наидовте на сликите подолу. Затоа што овие слики, кои се претворија во нов тренд на многу платформи од Инстаграм до ТикТок, најчесто се користат во видеата.


Носителите на ковчег од Гана, не можат да работат поради коронавирус!


За жалж додека овие слики кои се поставуваат на забавни слики, понекогаш намерно или ненамерно можат да предизвикаат несакани коментари. Накратко да ја споменеме оваа култура: роднините на починатите се собираат и организираат разни забави. Овие прослави, исто така, отвораат врати за многу луѓе.


Бенџамин Ајду, кој стана еден од луѓето што го гледаме скоро секој ден благодарение на овој тренд наречен „Coffin Dance“, заедно со танчерската група танцува додека ги носи ковчезите и со тоа заработува пари. Сепак, избувнувањето на коронавирус, што влијае на целиот свет, исто така, влијаеше врз нив.

Аиду се жали дека нивната работа се намалила како резултат на вирусот. Говорејќи за африканската служба на БиБиСи, Аиду рече дека по епидемијата, тие ќе го патуваат светот и ќе ги научат луѓето како да танцуваат, а на овој начин луѓето ќе ги научат како да го почитуваат починатиот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments