Нова тужба против Apple од европските земји поради забавувањето на старите IPhone-и!

Сега е поднесена нова тужба против Apple, за која се вели дека систематски ги забавувала старите модели на iPhone.

Како што знаете, со ажурирањето на iOS 10.2.1 објавено од Apple во 2017 година, беше утврдено дека старите модели на iPhone систематски се забавуваат преку ажурирањето на софтверот. По скандалот наречен Batterygate, милиони корисници на iPhone беа погодени од овој инцидент. Во оваа насока, како резултат на тужбите поднесени во 34 држави на САД, беше одлучено да се исплатат нови 113 милиони долари отштета со образложение дека Apple тајно ги забавува iPhone-ите.

По овие случувања, сега е поднесена нова постапка против Apple за намерно забавување на старите модели на IPhone во Европа. Според тужбата поднесена од здружението на потрошувачи „Еуроконзумерс“, Белгија, Шпанија, Португалија и Италија и објавија на јавноста дека ќе го тужат Apple.

Како резултат на оваа судска постапка, здружението на потрошувачи предложи да плати по 60 евра на секој корисник што ги купил трите милиони модели на iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S и iPhone 6S Plus продадени во периодот од 2014 до 2020 година за намерно и систематски забавување на моделите на iPhone. Доколку се заврши судскиот спор објавен од Здружението на евроконзументи, Apple ќе треба да плати вкупно 180 милиони евра оштета.

Што се случи?

Apple прво ги призна обвинувањата за намерно забавување во 2017 година. Во оваа насока, тоа резултираше со привремено намалување на трошоците за замена на батерии надвор од гаранцијата од 79 на 29 долари за да им се извини на корисниците. Беше објавено дека приближно 11 милиони корисници на iPhone имаат корист од овој попуст за замена на батеријата. Моделите на iPhone кои Apple намерно ги забави се наведени во прилог:

-iPhone 6s Plus
-iPhone 6s
-iPhone SE (2016)
-iPhone 6 Plus
-iPhone 6
-iPhone 7 Plus
-iPhone 7

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments