Астрономите откриваат нови групи на галаксии!

Астрономите на МИТ открија нови јата галаксии со потрагата по гроздови скриени во рамен вид (CHIPS).

Астрономите на МИТ откриле нови неидентификувани јата галаксии кои биле занемарени во претходните студии. Резултатите, неодамна објавени во „Астрофизички журнал“, откриваат дека 1 процент од кластерите на галаксии може погрешно да се идентификуваат како единствена светла галаксија.

Групите на галаксии кои содржат стотици, па дури и илјадници посебни галаксии се собрани заедно со гравитацијата. Овие јата се движат низ морето топол гас наречен интракластерски медиум и испуштаат зрачење на Х-зраци што можеме да го видиме со помош на вселенски телескопи. Ова зрачење создава замаглување околу кластерите галаксии, што им олеснува да се идентификуваат против објект што е единствен извор на Х-зраци, како што е aвезда или квазар.

Од друга страна, вонреден професор Мајкл Мекдоналд од МИТ откри во 2012 година дека не сите кластери се придржуваат до овој општ принцип. Наречен кластер Феникс, овој кластер содржи црна дупка што емитира Х-зраци доволно светли за да се потисне зрачењето од околината на внатре-кластерот. Затоа, гроздовите изгледаа како единствен извор на Х-зраци и беа погрешно класифицирани со децении.

Вооружени со оваа нова можност, започна истражувањето на Кластерите скриени во рамен вид (CHiPS). За време на 6-годишното истражување, истражувањето идентификувало три нови галаксистички групи, од кои едната наликува на кластерот Феникс. Ова е извонредно со оглед на тоа што астрономите знаат само неколку кластери во стилот на Феникс.

Се надеваме дека резултатите од истражувањето CHIPS ќе им помогнат подобро да разберат како да бараат групи, како што се оние што работат со eROSITA рендгенскиот уред.

Од друга страна, истражувачите на НАСА развија нова техника за пребарување напредни вонземски цивилизации кои потенцијално би можеле да живеат во блиските starвездени системи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments