Новиот робот без кожа на Desney може да трепне како човек, зошто да не.

Импресивно е и истовремено малку морничаво.

Откако ќе го поминете фактот дека нема кожа, новиот робот од Disney Research е импресивен подвиг на роботиката. Првиот пријавен од Gizmodo, новиот робот може да имитира движења на лицето на човекот, поточно трепкање и суптилни движења на главата.

Сензор во пределот на градниот кош (покриен со кошула, бидејќи лицето е доволно вознемирувачко, благодарам) го предупредува робот кога да се сврти и да се соочи со лице пред него, а неговите движења на очите се префрлаат од директен контакт со очите кон брзите движења на очите познати како сакеди. Исто така, се движи малку нагоре и надолу за да имитира дишење.

Роботот е развиен од инженери на одделот за истражување на Desney, Volt Desney Замислувајќи и истражувачи на роботика од Универзитетот во Илиноис, Урбана-Шампањ и Технолошкиот институт во Калифорнија.

Додека повеќето хуманоидни роботи генерално ги насочуваат очите кон човечко лице и остануваат таму, не е како луѓето комуницираат едни со други (освен на повиците за зум, можеби). Тимот за истражување на Desney објасни во својот труд Реален и интерактивен поглед на роботите:

Покажано е дека погледот е клучен социјален сигнал, кој ги обликува перцепциите за партнерите за интеракција. На пример, се смета дека луѓето кои имаат повеќе контакт со очите со нас се слични на нас, како и поинтелигентни, совесни, искрени и доверливи. Понатаму, погледот се чини дека пренесува и сложени социјални и емоционални состојби.

Со оглед на важноста на погледот во социјалните интеракции, како и неговата способност да комуницира состојби и да ги обликува перцепциите, очигледно е дека погледот може да функционира како значајна алатка за интерактивен карактер на робот. Така, целта на оваа работа е да се развие систем за имитирање на човечки личен взаемен поглед.

Не е тешко да се замисли како Desney може да ја користи оваа технологија, да речеме, за аниматронски ликови во неговите тематски паркови. Истражувачкиот оддел на компанијата веќе некое време работи на изработка на поживописни роботи; во 2018 година го претстави својот робот Stickman кој може да направи повратен удар во воздухот, „за да ја приближи висината на човечки изведувач на каскадери со рацете кренати над главата“.

Тие само треба да додадат нешто што изгледа како кожа над черепот на роботот за следење на очите. Освојувањето на необичната долина е една работа, но оставено како што е, овој робот веројатно ќе ги измами гостите на Дизниленд, проверувајќи го возењето со Pirates of the Caribbean.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments