Новите звучни известувања на Android можат да ве известат кога лае вашето куче.

Функцијата може да биде корисна за луѓе кои се глуви или слаби во слухот.

Андроид телефоните сега можат да ве известат кога ќе откријат одредени звуци, што може да ги извести луѓето кои се глуви или тешко слушаат за важните звуци во близина.

Ако ја вклучите функцијата, наречена Звучни известувања, може да го натерате вашиот телефон со Android да ве известува за некои звуци преку известување за притисок, блиц од светлото на фотоапаратот или правејќи го вашиот телефон да вибрира. Другите уреди поддржуваат и звучни известувања, вклучувајќи уреди со Wear OS, кои можат да испраќаат звучни известувања преку текстуални известувања со вибрации. И тие работат целосно офлајн, според Гугл.

Google вели дека Звучните известувања можат да слушаат за десет различни звуци:

  • Аларми за чад и пожар
  • Сирени
  • Викање
  • Бебешки звуци
  • Ѕвонење на вратата
  • Чукање
  • Лаење на кучиња
  • Бипување на апаратот
  • Течење на вода

Звучните известувања се веќе инсталирани на телефоните Pixel и „изберете други телефони со Android“ и може да се вклучат од менито за пристапност во поставките, според Google. Функцијата може да ја добиете и со преземање на апликацијата Live Transcribe на Google, која може да препише аудио што „го слуша“ во реално време.

Google додаде експериментална карактеристика слична на Звучните известувања на пупките на Pixel во август. Предупредувањата за внимание на Pixel Buds можат автоматски да ја намалат јачината на звукот на слушалките кога ќе откријат звуци на плачење на бебе, лаење на куче или сирена на возило за итни случаи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments