NVIDIA Ampere моделите на графички процесори ќе дојдат во 2022 година!

Следната генерација на графички картички NVIDIA во моментов се нарекуваат Ampere Next и Ampere Next Next.

Целта е на NVIDIA да издаде хардвер на 6 генерации во периодот од денес до 2025 година. Двајца од нив се појавуваат како Ampere Next и Ampere Next Next. Се разбира, голема е веројатноста овие архитектонски имиња да не се конечни. Компанијата планира да ги објави картичките во 2022 година, соодветно.

Во оваа смисла, можеме да кажеме дека гејмерите ќе продолжат да уживаат во графичките процесори на NVIDIA во 30 серија пред следниот хардверски скок. Од друга страна, јасно е дека ограничен број играчи можат да пристапат до нив поради недостаток на графички процесор. Доколку NVIDIA се држи до сегашниот метод за именување RTX, Ampere Next најверојатно ќе се нарече RTX 4000 серија, а Ampere Next Next ќе го носи прекарот RTX 5000 серија.

Прерано е да се проценат деталите како што се перформанси, енергетска ефикасност или способности за ладење за графички процесори од следната генерација. Од друга страна, има други производи во патоказот на NVIDIA. Новонајавените процесори со седиште во АРМ, Grace и Grace Next се меѓу нив. Овие процесори се планира да бидат лансирани во 2023 и 2025 година.

Конечно, Единицата за обработка на податоци (DPU) на NVIDIA, Bluefield , исто така, ќе види две нови повторувања; Bluefield -3 ќе биде објавен во 2022 година и Bluefield -4 во 2024 година. Компанијата се надева дека новите DPU ќе обезбедат значително зголемување на сировата моќ за обработка. Bluefield-3 се тврди дека е 10 пати побрз од неговиот претходник, додека Bluefield-4 може да донесе 100x подобрување на перформансите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments