NVIDIA и AMD остварија вкупно приходи од 25 милијарди долари!

NVIDIA и AMD успеаја да постигнат значителен приход од 25 милијарди долари вкупно во 2020 година.

Според студијата на Топ 10 компании за дизајн на интегрирани кола 2020 од страна на TrendForce, иако пандемијата првично може да изгледа дека ја уништува индустријата за дизајн на интегрирани кола, како резултат на зголемување на далечинското работно учење и повеќе луѓе што играат игри доведува до невидена побарувачка. Додека се гледа дека годината 2020 е во корист на компании како AMD и NVIDIA, вкупните приходи на дуото се над 25 милијарди долари.

Qualcomm и Broadcom се првите двајца на рангирањето, додека NVIDIA е на третото место како лидер во растот од година во година. Компанијата оствари приход од 15,4 милијарди долари минатата година, што значи 52,2 проценти раст во споредба со 2019 година. Исто така е меѓу информациите дека аквизицијата на компанијата Меланокс даде значителен придонес во решенијата за центарот за податоци и заработи 6,4 милијарди долари. Петтото место AMD исто така имаше добра година и оствари приход од 9,7 милијарди долари. Во споредба со претходната година, ова укажува на пораст од 45 проценти. Процесорите со 7nm во компанијата исто така играат ефективна улога во зафаќањето на уделот на пазарот од страна на Интел и во однос на потрошувачите и корпоративните клиенти. Во меѓувреме, да ве потсетиме дека Intel планира да произведува за AMD, NVIDIA и други компании со новите фабрики што треба да се формираат.

Broadcom беше најдобриот за 2019 година. Од друга страна, TrendForce, со одлуката на Apple повторно да ги усвои основните процесори на Qualcomm, ненадејната побарувачка за мрежни уреди му помогна на производителот Snapdragon да го преземе водството со 19,4 милијарди долари приходи, што е за 33,7% на годишно ниво.

Од друга страна, постои глобален недостаток на чипови. Постојат стравувања дека ситуацијата ќе се влоши поради постојаната суша во Тајван, која наскоро ќе воведе понатамошни ограничувања на водата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments