NVIDIA ИЗЈАВИ! Проблемот со залихи за графички картички ќе продолжи и во 2021 година!

NVIDIA со својата изјава пред некој ден објави дека играчите ќе се борат со проблемот со залихите на графичките картички во текот на целата 2021 година.

NVIDIA објави соопштение во кое се осврнуваат на проблемите со набавката и производството на графичкиот процесор. Колет Крес, финансиски директор на компанијата, објави дека проблемот со акциите на графичките картички ќе продолжи во текот на 2021 година, во годишното соопштение за инвеститорот на NVIDIA на почетокот на оваа недела.

Извршниот директор на компанијата, Јенсен Хуанг, даде неколку изјави за недостиг на графички процесор што опстојува уште од објавувањето на серијата GeForce RTX 30. Компанијата забележува дека заедно со испорака и логистика, недостатокот на компоненти, исто така, резултираше во недоволно снабдување за графички картички од следната генерација, што резултира со зголемување на цените од страна на разни трговци. Во исто време, експлозијата на интерес за крипто-валути, фактот дека рударите за крипто-валута купуваат големи количини игри графички картички и намалувањето на бројот на графички картички што можат да се купат за вистински компјутерски гејмери, се уште една причина за овие цени се зголемува.

Најголемите фактори кои предизвикуваат мало производство се недостаток на суровини, аутсорсинг, услови создадени од епидемијата и повторно заживување на крипто-рударството Во исто време, можеме да кажеме дека уште еден фактор што не влијае на производството, но влијае на цената е отсуството на тарифни ослободувања. Ова дури ги тера производителите на хардвер да ги зголемат цените на нивните компоненти.

Бидејќи ресурсите и аутсорсингот одат рака под рака, првите три фактори можат да се комбинираат. Сепак, можеме да видиме и дека пандемискиот процес го ограничува процесот на производство. NVIDIA е опишан како не-фабрички развивач на полупроводници. Ова значи дека компанијата нема масовен производствен капацитет. Компанијата има потреба од TSMC и Samsung за производство на графички процесори. Како резултат на условите создадени од пандемијата, недостатокот на производство што го доживеале овие компании, исто така, се враќа во NVIDIA како недостаток на суровини.

Компанијата се обидува да врати дел од производството во рацете на компјутерските гејмери ​​со преземање на различни мерки, како што се ограничување на стапката на крипто хаш на нови игри графички картички и лансирање графички процесори од серија CMP кои се фокусираат на крипто рударството Сепак, се чини дека ова не работеше добро за NVIDIA, бидејќи продажните цени на CMP картичките се многу ниски, што не е ситуација што не одговара на оние кои ќе прават рударство за крипто. Во исто време, CMP картичките не можат да ги дадат истите придобивки како гејмерската графичка картичка. Дури и картичките GeForce од постарата генерација на NVIDIA обезбедуваат многу поголема брзина на хаш по пониска цена од картичките CMP.

Конечно, треба да се напомене дека NVIDIA работи на промена на ситуацијата во корист на гејмерите, но се чини дека сегашната состојба не се менува до 2022 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments