Nvidia се здружува со Mercedes Benz

Nvidia и Mercedes ќе донесат софтверски дефинирани возила во 2024 година

Погледнете го Mercedes Benz во 2020 година – или скоро за секое модерно луксузно возило – и ќе се појават десетици единици за електронска контрола (ECU).

Традиционалните производители на автомобили историски додадоа ECU затоа што додадоа повеќе технологија, практика која воведе комплексни и трошоци, како и ограничувања што поновите ривали како Тесла среќно ги избегнуваат.

Денес, Mercedes-Benz и Nvidia најавија партнерство насочено кон елиминирање на комплексноста притоа засилување на перформансите и автоматизираните возни способности на новата генерација на возила.

Резултатот е архитектура заснована на компјутерски софтвер, базиран на компјутерски систем Drive-AGX-Orin на Nvidia, чип-на-чип. Основната архитектура ќе биде стандардна во следната генерација на возила на Мерцедес, почнувајќи некаде кон крајот на 2024 година.

Orin SoC на Nvidia се заснова на нејзината неодамна објавена архитектура за суперкомпјутерска Nvidia Ampere. Платформата Nvidia Drive ќе вклучува целосен софтверски магацин дизајниран за автоматско возење со апликации за Вeштачка Интелегенција(AI)

Двете компании заеднички ќе развијат AI и автоматски апликации за возила кои вклучуваат функции за помош на возачот ниво 2 и ниво 3, како и автоматски функции за паркирање до ниво 4.

.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments