Објавен Ubuntu 21.04!

Canonical го објави издавањето на Ubuntu 21.04, кој нуди иновации.

Верзијата на Ubuntu 21.04 е издадена од Canonical со интеграција на Microsoft Active Directory. Покрај тоа, развојот на апликациите Flutter SDK и Wayland, што е отворен по дифолт, го заменува тековно 36-годишниот X Window System. Покрај тоа, иако дојде јадрото Linux 5.11, што значи дека е поддржан нов хардвер, најновиот GNOME 40 сè уште не е префериран.

Поддршката на Active Directory им овозможува на администраторите на Active Directory да ги конфигурираат поставките на системот Ubuntu од контролорот на доменот на Active Directory. Користејќи клиент за групна политика, администраторите можат да контролираат разни безбедносни политики на поврзани клиенти, вклучувајќи ги политиките за лозинка, контролата за пристап до корисникот и поставките за околината на работната површина.

Канонски споделувања што Wayland нуди подобра безбедност и дека многу други апликации изградени со Firefox, OBS Studio и Electron и Flutter автоматски го користат Wayland за помазна графика и подобрено фракционо скалирање. Другите промени во ова ажурирање вклучуваат подобрена темна верзија на темата Yaru и опција за промена на режимот на профил на енергија на системот за да можете да ја намалите потрошувачката на енергија во поставките на системот.

Ubuntu 21.04 не нуди долгорочна поддршка и ќе добие ажурирања само до јануари 2022 година. Додека 21.04 е стабилно издание, Ubuntu 20.04 LTS може да биде подобра опција ако не сакате да направите големи надградби бидејќи ќе добие безбедносни ажурирања до 2025 година.

Можете лесно да ја преземете новата верзија од страницата за преземања на Ubuntu. Корисниците на Ubuntu можат да одат на јазичето Ажурирања од апликацијата Софтвер и ажурирања за надградба.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments