Ола: Лондон го забранува ривалот на Убер заради безбедносни проблеми.

Транспорт за Лондон (ТфЛ), орган за транспорт во главниот град, ја забрани индиската такси апликација Ола поради проблеми со јавната безбедност.

Компанијата работи во Лондон од февруари.

TfL рече дека фирмата пријавила голем број пропусти, вклучително и повеќе од 1.000 патувања направени од нелиценцирани возачи.

Ола рече дека ќе се жали на одлуката и има 21 ден да го стори тоа. Може да работи во меѓувреме, според правилата за жалба.

Транспортниот орган соопшти дека Ола не ги пријавила пропустите штом знаела за нив.

„Преку нашите истражувања откривме дека недостатоците во оперативниот модел на Ола доведоа до употреба на нелиценцирани возачи и возила во повеќе од 1.000 патнички патувања, што може да ја доведе во опасност безбедноста на патниците“, рече Хелен Чепмен, директор за лиценцирање, регулирање и наплата на TfL , кажа.

„Ако се жалат, Ола може да продолжи да работи, а возачите можат да продолжат да прават резервации во име на Ола. Ние внимателно ќе ја разгледаме компанијата за да се осигуриме дека безбедноста на патниците не е загрозена.

Убер победи
Компанијата за возење започна со работа во Кардиф во 2018 година и оттогаш се прошири на други локации во Велика Британија.

„Ние работевме со TfL за време на периодот на преглед и се обидовме да обезбедиме гаранции и да ги решиме прашањата покренати на отворен и транспарентен начин“, рече во изјавата Марк Розендал, Управниот директор на Ола во Велика Британија.

„Ола ќе ја искористи можноста да се жали на оваа одлука и притоа, нашите возачи и возачи можат да бидат сигурни дека ќе продолжиме да работиме нормално, обезбедувајќи безбедна и сигурна мобилност за Лондон.

Минатата недела, големиот ривал Убер го обезбеди своето право да продолжи да работи во Лондон, откако судијата ја потврди жалбата против ТфЛ.

Гигантот доби нова лиценца за работа во главниот град, скоро една година откако TfL ја одби нејзината апликација, исто така поради безбедносни проблеми поради нелиценцирани возачи.

Судот на судијата во Вестминстер слушнал дека 24 возачи на Uber ги споделиле своите сметки со уште 20 други што довело до 14.788 неовластено возење

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments