Opera започнува со поддршка за процесите Apple M1!

Opera исто така се приклучи на караванот на интернет прелистувачи кои нудат поддршка за процесорот Apple M1.

Opera Software објави дека веб-прелистувачот Opera сега природно го поддржува процесорот Apple M1. Компанијата наведува дека ова ја прави Opera 2 пати побрза од претходната верзија. Најновата верзија на прелистувачот исто така им овозможува на корисниците да создаваат сопствени кратенки на тастатурата и многу побрзо да пристапуваат до различните карактеристики на Opera.

Во ноември минатата година, Apple објави неколку нови модели на Mac кои доаѓаа со новиот процесор Apple M1 базиран на АРМ. Со преминот од процесорите на Intel, Apple воведе слој за компатибилност наречен Rosetta 2 што ќе им овозможи на програмите дизајнирани за Intel процесорите да работат на Apple M1. Mozilla додаде поддршка од M1 за Firefox од самиот почеток, а Google додаде поддршка за Chrome. Опера сега доби поддршка за М1.

Друга карактеристика што доаѓа со ажурирањето на Opera е можноста да креирате сопствени кратенки што ви овозможуваат лесно пристап до Player, Flow и Crypto Wallet. За да ги поставите кратенките, треба да кликнете на иконата со три точки на дното на страничната лента, а потоа кликнете на иконата со три точки до одликата и изберете ја опцијата Конфигурирај кратенки.

Најновата верзија на Opera беше објавена за Windows, macOS и Linux. Исто така е можно да отидете на Ажурирање и обновување и ажурирање со Проверете за ажурирања.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments