Откриено најстарото уметничко дело на Велика Британија

Откриено најстарото уметничко дело на Велика Британија

Праисториски ловџии-собирачи во денешниот Jersey ги создадоа најстарите уметнички дела на Велика Британија за време на последното ледено доба пред околу 15 000 години  со гравирање симболи на камења. 

Археолозите од универзитетот и музејот за природна историја ги испитаа уметничките дизајни на карпите пронајдени во Лес Варинс меѓу 2014 и 2018 година.

Пронајдени се десет фрагменти од камени плочки,а истражувачите сега потврдија дека тие се „најраните познати докази за уметнички израз“ во британските острови.Веруваат дека тие биле направени од Магдалејците за лов. 

Откриени примери на гравирани плакети на Магдалена се наоѓаат на местата во Франција,Шпанија и Португалија, но ништо порано не било откриено во Велика Британија.

Фрагментите се ретки докази за антички уметнички израз.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments