Ова е пронајдок што ќе спасува животи во иднина (ФОТО)

Новата електронска кожа останува непроменета дури и откако ќе се истегне до 28 пати поголема од оригиналната големина …

Материјалот, кој целосно ја имитира човечката кожа, е доволно силен и растеглив, но истовремено и чувствителен и може да се користи за собирање биолошки податоци во реално време.

Електронска кожа може да добие многу важна улога во протетиката, потоа персонализирана медицина, т.н. мека роботика, како и во областа на вештачката интелигенција, пишува Tech Xplore.

Овој материјал е дело на научниците од Саудискиот универзитет за наука и технологија, кралот Абдула (КАУСТ), кои тврдат дека е-кожата е во состојба да ги имитира функциите на човечката кожа, како што се чувството на допир и топлина, односно студ.

Од слични материјали се разликува по тоа што содржи 2Д сензори, кои иако се направени од механички силни материјали, се многу тенки, што овозможува функционалност и издржливост на е-кожата.

Реална е-кожа е изработена од хидрогел армиран со наночестички силициум диоксид и 2Д титаниум карбид, сите поврзани со наножици.

Е-кожата останува непроменета дури и откако ќе се истегне до 28 пати поголема од оригиналната големина. Тој е способен да „почувствува“ предмети на растојание од 20 сантиметри, да реагира на дразби за помалку од една десетина, а кога се користи како сензор за притисок, може да открие пишување со молив на него.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments