Оваа одлична нова карактеристика на Chrome го олеснува наоѓањето на јазичето што ви треба.

Се давите во Tabs? Практична нова опција за пребарување може да помогне.

Прелистувањето со јазичиња е истовремено благослов и проклетство, а повеќето од нас ќе бидат запознаени со проблемот да се отворат премногу премногу одеднаш. Во последните верзии на Chrome, Google постепено воведува функции што го олеснуваат управувањето со голем број отворени јазичиња, вклучително и групирање на табулатори и скролување со јазичиња.

Сега компанијата тестира друга карактеристика што го олеснува домот на одредено јазиче без да мора рачно да се трала низ зафатена, преплавена лента со јазичиња. Ја елиминира потребата да инсталирате наставка за да имате корист од отвореното јазиче за пребарување способности.

Во моментов, пребарувањето јазичиња е достапно само во Chrome Canary за Windows, иако не е стандардно овозможено (имаме детали за тоа како да го овозможиме подолу). Кога функцијата е вклучена и работи, ќе забележите ново копче десно од лентата за јазичиња, веднаш до копчето + што се користи за отворање на ново јазиче.

Со кликнување на ова ново копче, се прикажува мени за пребарување и додека пишувате, табулаторите што се совпаѓаат се наведени во резултатите на ист начин како што омнибарот на Chrome сугерира страници додека ги пишувате. Ако претпочитате да ги држите рацете на тастатурата отколку да користите глувче или тастатура, може да пристапите и до пребарување на јазичиња со помош на кратенка на тастатурата [Ctrl] + [Shift] + [A].

Чувајте Tabs на неа.

Како што споменавме, новата опција за пребарување јазичиња моментално е достапна само во конструкцијата на Chrome од Канари. Оваа експериментална – и потенцијално нестабилна – верзија на прелистувачот можете да ја преземете тука и да ја инсталирате заедно со главната градба за цели на тестирање. Откако ќе го сторите тоа, можете да ги користите следниве чекори за да ја овозможите одликата.

  1. Десен клик на кратенката за десктоп Chrome и изберете Properties
  2. Кликнете во полето Цел и напишете простор проследен со -enable-features = TabSearch
  3. Кликнете на Примени и потоа кликнете на Продолжи ако ве замолат да обезбедите пристап до администраторот
  4. Кликнете на OK и потоа користете ја ново модифицираната кратенка за да го стартувате Chrome и да го испробате пребарувањето на јазичиња.
0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments