Овој микроскопски 3Д-отпечатен Star Trek Voyager може да се движи самостојно.

Минијатурниот брод може да се придвижи преку течност.

Физичарите од Универзитетот во Лајден имаат 3Д-отпечатено минијатурна верзија на sвезден брод од класа „Интрепид“ од Star Trek (преку PC Gamer). Идејата за мал sвезден брод е веројатно нешто што не сте го сметале надвор од заплетот на епизодата StarWars, но овој микроскопски модел е всушност дел од еден поголем истражувачки експеримент што физичарите го објавија во научното списание „Мека материја“.

Бродот долг пет микрометри изгледа како USS Voyager, а физичарите го отпечатија за нивното истражување за микросвимер. За разлика од импулсните мотори и погонот на искривување на неговиот ТВ-колега, овој Voyager се движи низ течност со хемиски реакции помеѓу неговиот платински слој и растворот на водород пероксид во кој го поставија физичарите. Нивниот напис забележува дека овие студии обично користат модели во форма на сфера за тестови , така што повеќе излезните форми што ги гледате овде имаа за цел да дадат различни резултати и да ги зголемат границите на 3Д-печатачот на истражувачите во процесот.

Микросветлите се широка научна категорија што се користи за сортирање на организми и предмети што се движат низ течности. Бактериите или вашите бели крвни зрнца може да се сметаат за микропроизводници, но исто така може да се направат и синтетички предмети создадени за студии, како што е минијатурниот Voyager или модел на 3DBenchy (влечен брод што често се користи за тестирање на 3Д-печатачи) што физичарите од Лајден исто така ги вклучија во нивните тестови.

Проучувањето на движењето на синтетичките микросвирачи би требало да обезбеди увид во нивните природни колеги, но футуристи исто така замислиле можни фјучерси каде што синтетичките микро-пливачи би можеле да бидат дел од целните системи за испорака за третмани со лекови и други терапии. За сега, овој напис во списанието доаѓа до поскромни заклучоци: 3Д-модели со микропечатење може да бидат потенцијални корисни за понатамошни експерименти, а невообичаените форми што се користат може да понудат можност за добивање на повеќе „дизајнирани“ типови на движење надвор од микросветлите отколку што тоа го прават традиционалните сфери и цилиндри. .

Што е најважно за мене, навистина е кул да замислувам мали вселенски бродови и чамци кои патуваат низ вашето тело како нешто надвор од Innerspace или Osmosis Jones. Научниците можеби не можеа експлицитно да го кажат тоа во студијата, но сигурен сум дека и тие размислуваа за тоа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments