Лабораторија за COVID-19 на Универзитетот во Оксфорд, нападната од хакери!

Обидите на компјутерските криминалци да ги нападнат здравствените институции продолжуваат и во периодот на пандемијата. Универзитетот во Оксфорд потврди дека една од биолошките лаборатории што спроведува истражување за борба против пандемијата КОВИД-19 била жртва на сајбер напади. Властите споделија дека ниту едно клиничко испитување или податоци за пациенти за коронавирус не биле погодени од инцидентот.

Овој последен напад врз Универзитетот во Оксфорд го доведе во предвид и сајбер нападот во кој сајбер криминалците се инфилтрираа во системот на Европската агенција за лекови и протекоа документи за вакцините COVID-19 во последните месеци

Портпаролот на Универзитетот Оксфорд ја сподели следната информација за инцидентот: „Го идентификувавме проблемот и ја презедовме контролата. Истрагата на оваа тема продолжува. Бидејќи не се појавува во погодената област, нема никакво влијание врз клиничките истражувања. Во согласност со стандардната постапка спроведена во вакви случаи, го информиравме Националниот центар за кибер безбедност за ова прашање и работиме во соработка за решавање на проблемот “.

Универзитетот увери дека нема податоци за пациенти во нападнатите системи и дека нема повреда на приватноста на податоците за пациентите. Додека лабораторијата не е директно поврзана со развојот на вакцината на Универзитетот Оксфорд-АстраЗенека, научниците во лабораторијата го проучуваат однесувањето на клетките COVID-19 и бараат нови начини да спречат оштетување на овие клетки.

Според добиените информации, сајбер криминалците имаат пристап до лабораториска опрема што ги контролира пумпите и притисокот и уредите што прочистуваат и подготвуваат биохемиски примероци, како што се протеините. Беше наведено дека оваа опрема се користеше и во лабораторијата за истражување на коронавируси.

Експертите на ЕСЕТ истакнаа дека сајбер напаѓачите се насочени кон поединци и организации за време на пандемискиот процес и подвлекоа дека на безбедноста на податоците треба да им се даде поголема важност од кога било.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments