Паметните дисплеи на Google Assistant добиваат мрачен режим и поддршка за повеќекратни сметки.

Плус нов интерфејс за навигација во одликите преку допир.

Google ги ажурира изгледот и функционалноста на софтверот на своите паметни Display Assistant на значаен начин. Почнувајќи од оваа недела, паметните дисплеи како што се Nest Hub и оние направени од трети компании ќе се ажурираат со ново искуство на почетниот екран, темен режим и конечно, можност за гледање настани во календарот од повеќе од една сметка на Google.

Најголемата промена е новиот почетен екран, дизајниран да ви обезбедува контекстуални информации во зависност од вашите навики и време од денот. Наместо бесконечно лизгање од хоризонталната листа од претходно, Google сега ги дели информациите на пет различни делови – време од денот, контрола на домот, медиуми, комуникација и откривање – достапни од јазичиња на горниот дел од екранот.

Табулаторот „Време на денот“ ќе го смени насловот во зависност од тоа кога го гледате (т.е. вашето утро, попладне, вечер и тн.) И ќе претстави разни картички со информации што Google ги смета за важни за тоа време. Тоа може да вклучува прислушувачки плочки за репродукција на музика, извештаи за вести, контрола на специфични паметни домашни уреди итн. Google вели дека плочките прикажани на секој екран имаат динамични големини во зависност од нивната важност. Медиумската страница ќе има поголеми плочки за да вклучува информации за тоа што се игра и контроли под неа, на пример.

Друг уреден трик на јазичето за медиуми е можноста да се види што се репродуцира на други звучници на асистенти и дисплеи низ домот и да се контролираат и тие. Гугл вели дека ќе вклучува длабоко поврзани јазичиња во овој дел, па наместо само да го отворите Disney Plus, можете да скокнете назад кон емисијата што ја гледавте последен пат кога го користевте Disney Plus.

Табулаторот Home Control е местото каде што живеат сите паметни домашни контроли, додека табулаторот Discover во основа е место за Google да ви рекламира нови функции или содржина, засновано врз вашата историја на пребарување и моделите на употреба.

Конечно, Google додава една од најбараните одлики откако првпат излегоа паметните дисплеи на Assistant: можност да гледате информации истовремено од лична и од работна сметка на Google. Во моментов, ова е ограничено на состаноци со календар и Google вели дека можете да поврзете до пет различни сметки на Google Meet на еден дисплеј и да се префрлате помеѓу нив по своја волја. Покрај тоа, Google Meet ги добива функциите за автоматско врамување што беа достапни со Duo на Nest Hub Max од неговото лансирање, како и можноста за префрлување помеѓу различните прегледи на мрежата кога сте на повик.

Земени како целина, овие ажурирања покажуваат дека Google инвестира повеќе во допирното искуство на паметните дисплеи. Додека компанијата ми кажува дека сè уште ги гледа овие производи како гласни и сè уште гледа многу интеракција во гласот, ги додава овие ажурирања за да го подобри искуството кога не сте оддалечени пет или повеќе метри од уредот. Скоро како паметниот дисплеј да почнува да станува вистински компјутерски интерфејс, наспроти амбиенталниот екран што се повикува да пушта музика или да прикажува некои информации кога тоа го бара гласовна команда.

Исто така, тоа е продолжение на она што Google го прави со неодамна објавениот софтвер Google TV на новиот Google Chromecast, со тоа што ќе ја собере целата ваша активност низ нејзините различни услуги и ќе ви презентира препораки за содржина заснована на тоа. Google вели дека новиот софтвер ќе започне да се шири на паметните дисплеи на Assistant оваа недела, иако може да потрае некое време за да се достигнат сите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments