Panasonic го продаде својот удел во Tesla за 3,6 милијарди долари!

Корпорацијата Panasonic соопшти дека продала удел во Tesla за 3,6 милијарди долари во фискалната година што заврши во март.

Продажбата се случи во време кога Panasonic се обидуваше да ја намали зависноста од Tesla и да собере готовина за нови инвестиции.

Инаку, во делот на бизнисот со батерии на Panasonic доминира Tesla, сопственост на Elon Musk, но двете компании повремено имаат напната врска, а нивните шефови јавно разменуваат груби зборови.
Panasonic купи 1,4 милиони акции на Tesla во 2010 година за околу 30 милиони долари. Таа акција вредеше 730 милиони долари на крајот на март 2020 година.

Акциите на Tesla оттогаш се зголемија скоро седум пати, а вчера еден вредеше 679,82 долари.

Хидеки Јасуда, аналитичар во Институтот за истражување Ас, смета дека нема потреба од капитални врски меѓу компаниите, со оглед на растот на Тесла. Панасоник финансиски ја поддржа компанијата од САД кога беше значително помала.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments