Партнерството „Instacart“ и „Aldi“ прифаќаат марки за храна за достава на намирници.

За почеток, пилот-програмата ќе биде достапна само во неколку држави.

Платформата за испорака на намирници Instacart започнува пилот програма за земање марки за храна како плаќање во својата апликација. Програмата ќе биде достапна само во продавниците на Aldi и само во неколку држави, почнувајќи од  Georgia, а потоа ќе се прошири во California, Florida, Illinois, и Pennsylvania.

Instacart рече во изјавата дека е „посветена да биде долгорочно решение за домаќинствата на EBT SNAP на целата земја“. Brent Laubaugh, копретседател на Aldi USA, во изјавата рече дека компанијата е „желна да го прошири ова ажурирање што е можно побрзо“, алудирајќи на можно проширување во иднина.

Клиентите можат да ја користат апликацијата Instacart за да купуваат производи што ги исполнуваат условите за SNAP на „Aldi“. Откако ќе се додадат артиклите во нивната кошничка, клиентите ќе можат да утврдат колкав дел од придобивките на SNAP (Програма за дополнителна помош на исхраната) ќе се однесуваат на вкупниот број на нарачки. И според веб-страницата на USDA (федералната агенција што управува со SNAP), придобивките може да се користат само за храна и растенија и семиња за одгледување храна. Значи, SNAP не може да се користи за покривање на какви било такси за испорака на Инстакарт или совети.

За време на пандемијата, побарувачката за набавка на храна и храна од платформи како Instacart, Grubhub и Shipt вртоглаво се зголеми, со тоа што Instacart во мај дека обемот на нарачката на клиентот е пораст за 500% од претходната година. Компаниите за испорака се обидоа да ангажираат доволно работници и беа прегледани за тоа како ракуваат со плаќањата до рестораните, за нивните системи за исплата и испорака на возачот, а исто така се соочија со критики за тоа што не ги заштитиле возачите – од кои повеќето се договорни работници кои не ги исполнуваат условите – заразување со коронавирус.

Повеќето апликации за платформа за испорака не се опремени да прифаќаат марки за храна или SNAP, како универзален начин на плаќање. Walmart прифаќа SNAP во некои држави при подигнување нарачка преку Интернет, некои локации на Kroger прифаќаат SNAP плаќање за нарачки на повик на Интернет, а Amazon Prime им овозможува на корисниците да ги регистрираат своите SNAP картички за набавки на храна преку Интернет во повеќето држави.

SNAP е најголемата програма за помош во храна во САД, а за време на пандемијата на коронавирусите, програмата се зголеми; помеѓу февруари и мај, тој пораснал три пати побрзо отколку што имал во кој било тримесечен период, дел од програмата за вонредни состојби на пандемијата на американската влада, што беше усвоен во март, привремено намали дел од административната обработка за апликациите на SNAP за да им овозможи на луѓето побрзо да добиваат помош. Според анализата на NPR, SNAP се прошири за околу 40 проценти како резултат.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments