Patreon ќе ги отстрани сметките за создавачи што промовираат содржина на QAnon.

Компанијата вели дека „мал број творци“ ја поддржуваат теоријата на заговор со својата работа.

Patreon ги ажурираше своите политики и повеќе нема да поддржува сметки за креаторите на својата платформа што „напредуваат дезинформации промовирајќи ја теоријата на заговор QAnon“, објави компанијата во својот блог.

„Мал број креатори“ на Patreon го поддржаа QAnon со својата работа, вели платформата, додавајќи дека презема акција затоа што „голем број други платформи на Интернет се преполнети со страници и групи кои активно се фокусираат на дезинформациите на QAnon”.

Creatе бидат отстранети сметките посветени на креаторите посветени на QAnon, идентификувани од страна на политиките на Patreon и тимовите за безбедност и безбедност, додава објавата на блогот. Ажурирањето на политиката „важи само за креаторите кои се занимаваат со ширење дезинформации што поддржуваат QAnon“, рече компанијата; додека само „спомнување, забавување, известување или разоткривање на QAnon“ нема да се смета за кршење на неговите правила. „Ова ажурирање на политиката се однесува исклучиво на ширење дезинформации поврзани со QAnon.“

QAnon е лажна теорија на заговор што тврди дека претседателот Trump планира тајно да уапси прстен од високи демократски политичари и познати личности за педофилија или канибализам и дека им испраќа шифрирани пораки. Почна да расте низ платформите на социјалните медиуми, а неколку приврзаници на QAnon се обвинети за насилство.

Други платформи за социјални медиуми, исто така, се обидоа да не ја шират содржината на QAnon, со различен успех. Facebook целосно го забрани QAnon на почетокот на овој месец, означувајќи го како „милитаризирано социјално движење“, а Etsy ја забрани целата стока на QAnon, за кршење на нејзините политики против промовирање омраза и насилство. Twitter исто така ги забрани сметките поврзани со QAnon и се обиде да го намали ширењето на поврзаната содржина, па дури и платформата за вежби преку интернет, Peloton мораше да се сруши откако хаштаговите поврзани со QAnon започнаа да се појавуваат во своите класи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments