PayPal ги прекинува врските со регистраторот на домени Epik над дигиталната валута.

Epik е познат по тоа што е домаќин на десничарската страница за социјални медиуми Gab.

PayPal ја раскина сметката на регистраторот на домени и компанијата за хостирање на веб хостинг Epik за кршење на нејзините „контроли на ризик“, предизвикувајќи лути писма и објавувања на блогови од Epik, тврдејќи дека е виновна конзервативната пристрасност, објави Mashable.

Epik со седиште во Сиетл е можеби најпознат по својата поддршка на десничарската страница за социјални медиуми Gab. Веб-страницата беше забранета од нејзината компанија за хостинг, регистрар на домени и PayPal во 2018 година, откако беше откриено дека наводниот стрелец во синагогата во Питсбург напишал антисемитски тиради на Gab Во објава на блог во 2018 година, извршниот директор на Epik, Роберт Монстер, го критикуваше она што тој го нарече „дигитална цензура“ од други страници.

Според Mashable, проблемот што го започна Епик во PayPal има врска со дигиталната „алтернативна валута“ на Epik, Мастербакс. Може да се користи за купување производи на Epik или да се претвори во американски долари, а  Mashable известува дека Epik не презел соодветни законски чекори за водење на дигиталната валута.

Но, во отворено писмо до вработените во PayPal датирано од 19 октомври и објавено на блогот на Epik, високиот потпретседател на Epik за стратегија и комуникации Роберт Дејвис рече дека постапките на PayPal се „злоупотреба на моќта и прекумерно достигнување од фактички монопол“ и го доведува во прашање времето за Одлука на PayPal.

„Се чини дека во директен обид да ги замолчи конзервативните гласови, PayPal ги прекина нашите платежни услуги – само две недели пред претседателските избори“, пишува Дејвис во објавата, повторувајќи ја заедничката – но темелно разоткриена – жалба за анти-конзервативната мрежа пристрасност

Epik не одговори на барањето за коментар во неделата.

Во писмото до шест страници до извршниот директор на PayPal, Дан Шулман, на 13-ти октомври, Дејвис пишува дека Epik „има нула толеранција кон расизмот, верува дека е сила за добро во борбата против нееднаквоста“, пред да започне со многу бизарни и навидум неповрзани поплаки за Холивуд, Хантер Бајден, Демократската партија и Јужниот центар за правни сиромаштија. Дејвис, исто така, тврди дека Epik „бил мета и минатото обележан на ужасно нефер начини што не ги одразувале ниту неговите постапки ниту неговите основни верувања“.

PayPal има софистицирана контрола на ризикот за да ги предупреди нашите тимови за потенцијална повреда на активност што се случува на нашите платформи. Компанијата самостојно ја разгледува секоја работа и ги базира своите одлуки врз управувањето со ризикот и усогласеноста со нашиот долгогодишен договор за корисник “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments