PayPal и Venmo ќе понудат и прифатат крипто валута за сите плаќања преку Интернет.

PayPal ја шири поддршката за крипто-валута подоцна оваа година.

PayPal во средата објави дека ќе започне со поддршка на крипто-валути за прв пат, дозволувајќи им на секој сопственик на сметка на PayPal да чува, купува и продава популарни виртуелни валути почнувајќи од крајот на оваа година. Соопштението ја прави PayPal несомнено најзначајната компанија во финансискиот технолошки сектор што усвојува поддршка за виртуелни валути.

Конкурентот на PayPal Square започна поддршка за биткоин уште во 2018 година преку својата апликација за готовина (Square исто така купи Bitcoin во вредност од 50 милиони УСД на почетокот на овој месец), но PayPal оди понатаму во поддршката на Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin. PayPal, исто така, планира да ја прошири поддршката на својата подружница Venmo и меѓународните пазари што испраќаат пари, почнувајќи од почетокот на следната година. Засега, PayPal планира да започне поддршка за дигитални валути за корисниците на САД во следните недели.


Овој потег го прави PayPal главен дигитален паричник, како и размена на криптовалути, а резултатот може значително да го зголеми потенцијалното усвојување на крипто-валути меѓу секојдневните корисници и онлајн трговците.PayPal има повеќе од 346 милиони активни сметки, од кои 26 милиони се трговци.

„Преминувањето кон дигитални форми на валути е неизбежно, носејќи со себе јасни предности во однос на финансиското вклучување и пристап; ефикасност, брзина и еластичност на платниот систем; и можноста владите брзо да им исплатат средства на граѓаните “, рече извршниот директор на PayPal, Dan Schulman. „Нашиот глобален дострел, експертиза за дигитални плаќања, двострана мрежа и ригорозни контроли за безбедност и усогласеност ни даваат можност и одговорност да помогнеме во олеснување на разбирањето, откупот и интероперабилноста на овие нови инструменти за размена“.

Schulman вели дека PayPal е „желен да работи со централни банки и регулатори низ целиот свет“ за поддршка на криптовалутата. Трансакциите на платформата на PayPal ќе бидат решени со употреба на традиционална фиат валута, така што трговците нема да имаат потреба да пренесуваат дигитални монети во долари по една трансакција. Но, PayPal засега ги ограничува корисниците да купуваат криптовалути на своја платформа, а постојните сопственици на дигитални монети не можат да ја пренесат содржината на другите дигитални паричници на PayPal.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments