ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ! Се појави Розов Whatsapp!

Корисниците на Android се соочуваат со нова закана што се шири преку WhatsApp. Истражувачот на ESET, Лукас Стефанко, ги предупреди корисниците да бидат претпазливи за пораките што циркулираат на WhatsApp и другите големи платформи за пораки кои сугерираат нова тема во боја на WhatsApp.

Истражувачот на ESET, Лукас Стефанко ги предупреди корисниците анализирајќи го малициозен софтвер ширен со лажно ажурирање на Whatsapp. Тврдејќи дека е официјално ажурирање на платформата, темата „WhatsApp Pink“ всушност испраќа автоматски одговори на пораките на WhatsApp и другите големи апликации за разговор.

Нова верзија на малициозен софтвер што се појави во јануари!

„Пинк WhatsApp е ажурирана верзија на црвот за автоматско одговарање на WhatsApp, кој беше откриен во јануари“, рече Лукас Стефанко. Ажурираната верзија на Тројанскиот коњ автоматски реагира не само на пораките на WhatsApp, туку и на пораките примени во други апликации за инстант пораки. Ова може да биде причина за значително пошироко ширење. Тројанскиот коњ одговара на пораките примени во апликации како што се WhatsApp, WhatsApp Business, Signal, Skype, Viber, Telegram и врска до веб-страница каде што може автоматски да се преземе на една од различните неофицијални верзии на трети страни на WhatsApp.”

Овој малициозен софтвер може да биде почеток на злото

Новата верзија откриена од производите на ESET како Android / Spams.V не прави многу. Сепак, Стефанко предупреди дека ова можеби е само „тест-верзија“ и дека можеме да очекуваме повеќе злонамерна варијанта во иднина. Исто така, веб-страницата може да се користи за домаќин на разни видови малициозен софтвер во иднина.

Не инсталирајте апликации од надвор од официјалните продавници

Според Стефанко, за да ја преземат и инсталираат малициозната апликација, од корисниците не се бара да дозволат инсталирање апликации надвор од официјалната продавница на Google Play и затоа ја оневозможуваат клучната и стандардно овозможена мерка за безбедност на уредите со Android. Сепак, малициозен софтвер бара дозвола за пристап до известувањата на корисникот.

Кога инсталацијата е завршена и корисникот кликне на „WhatsApp Pink“, апликацијата се маскира, тврдејќи дека никогаш не била инсталирана. Потоа, жртвата ќе добие порака дека несакајќи ќе предизвика нејзино ширење понатаму, дека ќе мора да одговори.

Што да направите ако ви се случи да го инсталирате Pink Whatsapp?

Ако го презедовте WhatsApp Pink, можете да го деинсталирате преку подменито Поставки и Управувач со апликации или да инсталирате целосно безбедносно решение за Android што ќе го скенира вашиот уред и ќе го отстрани автоматски. Мерките што можат да се преземат за да не ве залажува оваа и слични измами во иднина, може да се спречат на следниов начин.

  • Никогаш не кликнувајте на врските или прилозите што ги добивате од некој што не го познавате со несакана порака.
  • Преземајте апликации само од официјалните продавници за апликации бидејќи тие имаат строги процеси на одобрување.
  • Секогаш користете реномирано безбедносно решение за мобилни телефони.
  • Бидете внимателни каков вид дозволи давате на апликациите!
0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments