PlayStation Store се затвора за PS3, PS Vita и PSP!

Услугата PlayStation Store се исклучува за конзолите за игри PS3, PSP и PS Vita.

Со објавувањето на PlayStation 5 (PS5), играчите се свртуваат кон оваа конзола за игри од новата генерација, додека Sony се чини дека реши да ја затвори платформата PlayStation Store за некои од нивните стари конзоли. Според „The Gamer“, играчите наскоро нема да можат да купуваат дигитални игри за PlayStation 3 (PS3), PlayStation Portable (PSP) и PlayStation Vita (PS Vita).

Како прво, се наведува дека продавниците за PS3 и PSP ќе бидат затворени на 2 јули. Треба да се напомене дека овие две конзоли се стари две генерации и нивни наследници уште пред PS5. PS Vita ќе го изгуби пристапот два месеци подоцна, на 27 август.

PSP првпат беше лансиран во Јапонија на 12 декември 2004 година и на други пазари во текот на 2005 година. Првата преносна конзола за игри на Сони се натпреваруваше со Nintendo DS. Се проценува дека производот се продава помеѓу 80 и 82 милиони единици. PlayStation 3 излезе во Јапонија и Северна Америка во ноември 2006 година. Оваа конзола продаде вкупно 87,4 милиони единици. Конечно, PS Vita беше лансиран во Јапонија кон крајот на 2011 година и во целиот свет во почетокот на 2012 година. Наследникот на PSP беше разочарување за Sony, покажувајќи прилично лоша табела за продажба. Компанијата дури престана да ги пријавува бројките за продажба на оваа конзола во 2012 година. Оваа конзола се проценува дека е продадена во 16 милиони единици.

На кратко, кога ќе ја погледнеме општата слика, лесно можеме да кажеме дека одлуката на Sony е сосема соодветна.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments