Почина изумителот на пикселите и авторот на првата скенирана дигитална фотографија

Почина изумителот на пикселите и авторот на првата скенирана дигитална фотографија

Расел Кирш, познат како основач на дигиталниот пиксел и една од клучните фигури во дигиталната фотографија почина на 91-годишна возраст.Тој бил вработен во Националното биро за стандарди подоцна Националниот институт за наука и технологија каде работел до пензија.

Најголемото достигнување на Кирш е првата дигитална скенирана фотографија во светот , која ја воведе децении пред да се појави првата дигитална камера на пазарот.На фотографијата направена во 1957 година се појави едно бебе а за скенирање се користеше специјален мал таканаречен СЕАК скенер заедно со компјутерот СЕАЦ еден од првите програмибилни компјутери во светот што се појави во 1950 година.Вметната маска помеѓу фотографиите и fotoмultiplier ја ослободи фотографијата во дискретни пиксели cо мерење на рефлексивноста на дел од сликата,можеше да го види и запише резултатот во дигиталниот регистар тогаш се роди терминот пиксел.

Пронајдокот на Кирш му помогна на Аполо 11 даслета на Месечината и тоа беше основа за технологии како што се сателитски снимки и скенирање на КАТ. 

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments