Поништена одлуката на „Епл“

Судот на правдата на Европската унија ја прифати жалбата на „Епл“ и ја поништи решението на Европската комисија

Уште во 2016 година, Европската комисија откри дека „Епл“, како резултат на договорот со Ирска, со години успеа да избегне да плаќа даноци во Европската унија. Преку разни даночни шеми, тие пренесоа профит во нивната ирска подружница и таму плаќаа даноци со значително пониски стапки, што Комисијата ги карактеризира како нелегална државна помош. Пресметката покажа дека Apple е должен да и плати на Ирска 13 милијарди евра заостанати даноци, за што, интересно, се спротивставија.

Каде се парите?

Во меѓувреме, „Епл“ го искажам износто на сметката за чување на рати , но исто така иницираше процес пред Судот на правдата на Европската унија. Овој суд ја донесе својата пресуда денес – во која се застапуваше со „Епл“. Со нивна одлука судиите ги поништија решенијата на Европската комисија за нелегална државна помош. Аргументите на ЕК не беа прифатени, нивните аргументи беа прогласени за недоволни и тие не му дадоа на Судот доволно докази дека намалувањето на даночната стапка е дискреционо решение на ирските даночни органи.Против оваа пресуда може да се поднесе жалба. Епл преку портпарол му се заблагодари на Судот за почитувањето на фактите и изрази задоволство од оваа пресуда. Тие исто така изјавија дека не станува збор за тоа колку данок се плаќа, туку каде се плаќа – и ова е постојан проблем на мултинационалните компании во кои се ангажирани, и повикуваат на глобални промени во даночните полиси.Доколку остане на ова, „Епл“ би можел да врати на сметката 13 милијарди евра, а Европската комисија силен удар во борбата против затајувањето данок

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments