Портланд, Мејн гласаше за забрана за препознавање на лицето.

Приватните граѓани имаат казна од минимум 1.000 УСД казни доколку полицијата биде подложена на скенирање за препознавање на лице.

Портланд, Мејн донесе иницијатива за гласање за забрана за употреба на препознавање на лице од страна на полицијата и градските агенции. Гласачите донеле иницијатива за гласање за зајакнување на забраната за препознавање на лицето од страна на градските агенции.

Иницијативата уследи по гласањето на градскиот совет во август, со кое беше утврдена прелиминарна забрана како уредба. Денешното гласање ја заменува таа уредба со посилна мерка, која не може да се укине најмалку пет години.

Уредбата беше ставена на гласачкото ливче претходно оваа година од поглавјето на Јужниот Мејн на Демократските социјалисти на Америка, како дел од сплет на други прогресивни иницијативи, вклучително минимална плата од 15 американски долари и нови ограничувања на зголемувањето на закупнината.

Новата мерка, исто така, додава конкретни казни, со што на приватните граѓани им се дава право на минимум 1.000 УСД граѓански такси, доколку бидат прегледани во спротивност со одредбите. Прекршувањата на уредбите се утврдени и како основи за прекинување или суспендирање на вработен во градот. Користењето на технологијата од приватниот сектор не е засегнато.

Портланд е само последниот град што се заколна на технологијата, по претходните забрани од Бостон, Сан Франциско и Портланд, Орегон. Во јуни, конгресните демократи воведоа закон со кој ќе се воведе слична забрана на федерално ниво, со што на сите сојузни агенции за спроведување на законот им се забранува да користат препознавање на лице.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments